1 maand suikervrij eten: update week 1

Na de eerste week suikervrij eten leek het me wel leuk om jullie een update te geven van hoe het tot nu toe gaat en waar ik allemaal tegenaan liep.

Eten
Op 1 januari begon ik vol goede moed. Dit was ook meteen de dag dat wij boodschappen gingen doen, waarbij het nog meer dan anders nodig was om alle etiketten te lezen want ik wilde natuurlijk niet alsnog per ongeluk iets met suiker eten. Al snel viel ik van de ene in de andere verbazing. Zelfs sommige soorten gerookte zalm bleken suiker te bevatten en ook bouillonblokjes bleken niet suikervrij te zijn. Dus ben ik maar eens gaan experimenteren met zelf bouillon trekken zodat ik nog wel gewoon mijn geliefde soepjes kan maken 😉

Verder ging die eerste dag goed. Ik ontbeet met boekweitbrood met kaas, een gekookt eitje en versgemalen peper. Jammie! Als lunch ging ik voor een bakje appel, rozijnen en kaneel. Voor het avondeten maakten we een wok met spelt, veel groenten en daarbij bakten we een worstje. Hierbij had ik overigens mijn tweede eye opener want ik wilde de wok op smaak brengen met wat vissaus, die ook suiker bleek te bevatten, door naar de worcester saus, zelfde verhaal, mirin dan? Nee, ook suiker. Kortom: ik was blij dat ik een rode peper, knoflook en ui in huis had. Ik besloot dat even met wat olijfolie te fruiten en alles daarna daar maar in te bakken. Nog wat sesamolie erbij en het geheel smaakte gelukkig nog erg lekker. ’s Avonds had ik nog zin in wat lekkers (na het eten is mijn ultieme snack moment op de dag) dus nam ik nog een paar handjes noten met rozijnen.

De tweede dag bleek pas echt hoe lastig suikervrij eten is; ik was die dag namelijk bijna niet thuis en wilde ook niet al te moeilijk doen bij andere mensen. De dag begon met een bakje fruit met granen. Ik ging lunchen bij mijn oom & tante en kreeg daar soep en broodjes. Aangezien ik een dag daarvoor de bouillonblokjes ontdekking deed was ik er vrij zeker van dat deze soep suiker zou bevatten, maar ik vond het niet zo aardig om moeilijk te gaan doen en heb dus een klein bordje genomen. Het brood was spelt en ook het beleg heb ik suikervrij gehouden. ’s Avonds at ik bij mijn ouders. Ook daar stond soep op het menu (wederom nam ik een klein bordje), gevolgd door een salade die ik nam zonder dressing en die daardoor wel suikervrij was. ’s Avonds kwamen er nog kaasjes op tafel die tot mijn grote vreugde bijna allemaal suikervrij bleken te zijn. Ik at ze op een stukje suikervrij roggebrood.

Zaterdag werd het tijd om weer streng te zijn. Ik ontbeet met roggebrood met geprakte banaan en maakte voor de lunch weer een bakje met appel, rozijnen en kaneel en voegde daar nog wat amandelen aan toe. ’s Avonds had ik een relaxavond met vriendinnen. Gezien de ervaring van de dag ervoor besloot ik zelf eten mee te nemen. Dat werd een restje van de spelt wok, dit keer met geitenkaas. Mijn vriendinnen aten frietjes. Met een film op de bank kwamen er nog chips en cupcakes voorbij die ik allemaal zonder problemen oversloeg. Mijn lieve vriendinnen hadden speciaal voor mij ook nog een bak druiven ingekocht dus die stonden voor mijn neus en ook nam ik nog een stukje brie. Gelukkig vond ik het helemaal niet lastig het lekkers over te slaan, bij mij werkt het altijd beter om helemaal niet te snoepen dan om te minderen.

Zondag was ik alleen thuis. Ik ontbeet met een flinke bak fruit en granen want er stond een intensieve sportles op het programma. Weer thuis bakte ik een gezonde amandel kruidencake, waar ik meteen twee plakjes van nam als lunch, hij was heerlijk. Voor het avondeten maakte ik quesadilla’s met zelfgemaakte wraps. Het recept om zelf wraps te maken lees je hier.

Gezonde amandel kruidencake met logo Quesadilla's met logo

De rest van de week begon ik de dag met een glas zelfgemaakt groentefruitsap, gevolgd door een bakje fruit met granen. Tussendoor at ik af en toe een plakje van de amandel kruidencake, maar terwijl ik normaal echt van de tussendoortjes ben, merk ik nu dat ik veel minder trek heb op een dag. Maandag en dinsdag nam ik boekweitbrood mee naar kantoor als lunch en besmeerde dit met zelfgemaakte guacamole, sla, komkommer en geitenkaas. Woensdag werkte ik vanuit huis en lunchte ik met een restje van dinsdagavond. Maandagavond maakte ik gevulde zoete aardappels met zalm. Dinsdag gingen we voor een Griekse bulgur salade met lamsgehaktballetjes. En gisteren aten we een van mijn favoriete gerechten: deze quinoa met gerookte zalm.
griekse bulgur salade met logo
En verder
Al met al is mijn eerste week suikervrij me erg meegevallen. Ik heb heerlijk gegeten en vond het helemaal niet moeilijk om lekkere dingen te laten staan. Hoewel ik normaal een echte zoetekauw ben, heb ik nu helemaal geen behoefte aan iets zoets. Wellicht is suiker dus toch echt een verslaving… Wat ik wel erg lastig vond is dat het moeilijk is om dit vol te houden wanneer je bij andere mensen eet of buiten de deur eet. Iets wat bij mij beide regelmatig gebeurd. Voor deze maand ga ik daarom maar proberen zoveel mogelijk eetafspraken bij mij thuis in te plannen en zo min mogelijk uiteten te gaan. Iets minder gezellig maar voor een maand moet dat wel kunnen.

Daarnaast valt het me tegen in hoeveel producten suiker zit. Je moet daardoor erg creatief zijn, iets wat ik op zich alleen maar leuk vind. Ook is veel zelf maken een goede manier om suiker eten te vermijden. Wederom iets wat ik alleen maar leuk vind, maar natuurlijk heb je hier niet altijd evenveel tijd voor.

Nu ik al een week geen suiker heb gegeten (op die 2 kleine bordjes soep van vrijdag na) merk ik dat ik minder trek heb en tot mijn verbazing chocolade of iets anders lekkers totaal niet mis. Wel heb ik vrij veel hoofdpijn, maar ik ben ook niet helemaal fit dus vind het lastig in te schatten in hoeverre dit alles samen hangt met het niet eten van suiker. En, hoewel dat absoluut niet het doel van deze maand was en ik eet wat ik wil zolang er maar geen suiker in zit, ben ik deze week een kilo afgevallen.

Voor de komende week staan er weer wat uitdagingen op de planning. Morgenavond heb ik een etentje met mijn werk, dat wordt dus het dessert skippen en hopen dat er verder niet al te veel suiker in het eten zit… Ook de rest van het weekend zit vol plannen inclusief eten, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat. Jullie lezen er volgende week alles over in de update van week 2.

PS Doe jij met mij mee aan een maand suikervrij maar vind je het lastig goede recepten te vinden? Hier vind je alle suikervrije recepten van mijn blog bij elkaar.


4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Hallo,

    Ik ben Roos Havinga en ik eet nu 3 maanden suikervrij vanwege uitgeputte bijnieren.
    Voor school moet ik een onderzoek doen, ik doe het over hoe ongezond suiker is aangezien ik er nu zelf ook mee bezig ben.
    Zou je deze enquête willen invullen?

    http://www.survio.com/survey/d/X3S4Z4Y9H3X2N1T9L

    Het is een enquête voor mensen die een suikervrij dieet volgen of volgden, en wat voor verschillen ze merkten. Ik merkte in het begin van suikervrij eten
    dat ik erg chagrijnig was, na ongeveer 3 weken voelde ik me echter veel energieker en blijer!

    Ik hoop dat je tijd hebt om deze enquête in te vullen, alvast heel erg bedankt!

    Liefs,

    Roos

    1. Hoi Roos,

      Wat vervelend dat je ziek bent!
      Ik heb je vragenlijst net ingevuld.
      Heel veel succes met je project!

      Groetjes, Sanne

      1. Wauw ontzettend bedankt voor het invullen!! Dankjewel!

        1. Graag gedaan hoor :)!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.