5x Barbecue

5x barbecue

Hèhè eindelijk lijken we de laatste weken een beetje zomer te krijgen. Gelukkig maar want ik had het eerlijk gezegd helemaal gehad met de kou, regen en wind. Bij mooi weer mag de barbecue natuurlijk niet ontbreken. Ik houd er van, die rokerige smaak aan je vlees of vis, lekker lang tafelen en natuurlijk buiten eten! Helaas hebben wij alleen geen buitenruimte, een van de nadelen van wonen in Amsterdam. Alles meenemen naar het park kan natuurlijk ook maar vind ik vaak ook een beetje gesleep. Gelukkig hebben wij wel een paar vrienden met een dakterras waar gebarbecued kan worden en als we in de zomer bij onze families in het zuiden zijn gaat de barbecue ook vaak aan.

Hoe dan ook nu de zomer eindelijk echt aangebroken lijkt te zijn en omdat het al een hele tijd geleden is dat ik een 5x berichtje geplaatst heb, geef ik jullie vandaag 5 barbecue gerechten.

1. Vlees en vis
Hoe gek ik ook ben op groente en het helemaal niet erg vind om met enige regelmaat vegetarisch te eten, bij een barbecue hoort voor mij toch echt vlees en vis. Een simpele hamburger, een spiesje met garnalen of een stukje vis, ik vind het allemaal lekker. Wil je graag zelf vlees marineren én iets bijzonders eten ga dan eens voor deze yakitori. Stiekem worden die ook gewoon het lekkerst op de barbecue al kun je ze eventueel ook in de koekenpan bakken.

2. Sausjes
Hoe lekker je vlees of vis ook is, een sausje maakt het allemaal nog net iets lekkerder 😉 Maak eens je eigen mayonaise. Een favoriet bij ons thuis is de “speciaalsaus”, geïnspireerd op de frikadel speciaal 😉 Dus meng je mayonaise met curry (geen ketchup zoals ze in Amsterdam vaak doen) en een gesnipperd uitje. Heerlijk bij je hamburger! Een andere lekkere saus is bijvoorbeeld zelfgemaakte tzatziki of bij rood vlees deze rode ui chutney. Wil je echt iets bijzonders, maak dan eens de pittige avocadosaus van dit recept.

3. Aardappel
Gelukkig kun je niet alleen lekkere stukjes vlees of vis op de barbecue bereiden maar ook aardappelen zijn hiervoor uitermate geschikt. Maak bijvoorbeeld eens deze gevulde zoete aardappels. In het recept maakte ik ze in de oven maar je kunt de aardappels ook perfect in folie verpakt op de barbecue leggen. Wanneer je de kap van de barbecue dicht doet is de gaartijd vergelijkbaar met die van de oven. Je moet dus wel een beetje geduld hebben bij dit recept 😉

4. Salades
Een van mijn favoriete onderdelen van de barbecue zijn de salades voor erbij. Dé ultieme barbecue salade is deze frisse zomersalade die ik onlangs met jullie deelde. Een andere topper is deze amaranth salade met aardbei en geitenkaas (laat de amaranth eventueel achterwege). Voor nog meer salade inspiratie lees je in dit artikel alles over mijn 5 favoriete salades en op de variant met bulgur na (beetje zwaar) zijn die ook perfect voor bij de barbecue.

5. Brood met dips
Alle “slechte” berichten ten spijt, ik ben gek op brood! Vooral van dat verse brood met een heerlijk knapperige korst. Voor mij mag dat dan ook zeker niet ontbreken bij de barbecue. Bij ons staat er in ieder geval altijd zelfgemaakte kruidenboter op tafel tijdens de barbecue. Wil je wel eens wat anders om je brood in de dippen? Maak dan zelf rode of groene pesto, hummus, baba ganoush of labne.

Laten we hopen dat het een mooie zomer wordt waarin we de barbecue lekker veel aan kunnen steken!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.