5x Citroen

5x citroen DEF

Het is alweer half maart en dus hoog tijd voor een nieuwe 5x. De eerste helft van maart was vrij zonnig dus ik ben alweer helemaal in de voorjaarsstemming. Een van mijn favoriete ingrediënten, vooral in het voorjaar en de zomer, is citroen. Ik heb het standaard in huis. Je kunt het in zoveel recepten gebruiken, zowel zoet als hartig, en het geeft zo’n heerlijke frisse smaak, waar ik altijd blij van word. Daarom hierbij 5 verschillende manieren om met dit ingrediënt te variëren.

1.    Als salade dressing
Citroen (of limoen) is een van favoriete salade dressings. Je gerecht wordt er meteen heerlijk fris van en het is ook nog eens een hele gezonde en slanke manier om je salade op smaak te brengen. Mijn absolute favoriet van dit moment is deze spelt met voorjaarsgroenten maar ook deze quinoa met gerookte zalm en deze quinoa salade die beide op smaak zijn gebracht met citroensap staan hier zeer regelmatig op tafel.

Quinoa met gerookte zalm logo

2.    In gebak
Ook in zoete baksels is citroen een heerlijke toevoeging. Hierbij mag de klassieke combinatie met meringue natuurlijk niet ontbreken, zowel deze citroen meringue cupcakes als deze appel citroen meringue taart vinden hier thuis altijd gretig aftrek. En deze kleine citroen meringue taartjes wil ik nog wel eens als dessert serveren. Een van mijn favoriete friszure zoete lekkernijen is de klassieke lemon curd. Ik gebruik het niet alleen om te serveren bij zelfgebakken scones maar vul er ook graag gebak mee, zoals bijvoorbeeld bij deze citroencake.

Citroencake met logo

3.    Als dessert
Als echte zoetekauw vind ik dat een uitgebreid diner zonder dessert niet compleet is. Maar vaak zit je na zo’n diner al vrij vol en wil je graag een lekker fris dessert serveren. Met citroen zit je dan altijd goed! Wil je het graag eenvoudig houden dan is deze citroen kwarktaart yoghurt echt een aanrader. Maar mijn favoriete dessert met citroen zijn deze citroenroompotjes met passievrucht. Het liefst lepel ik er twee achter elkaar uit, maar ik weet me meestal te beheersen tot 1 😉

Citroen meringue taartje met logo

4.    In je voorgerecht
Ik ben gek op tartaar en citroen is daarbij een niet te missen smaakmaker, zoals in deze forel tartaar. Bovendien helpt het zure sap om vis of vlees te “garen” zoals bijvoorbeeld in deze zalm tartaar met avocado. Sowieso zijn citroen en vis trouwens een top combinatie, dat proef je ook in deze zalm carpaccio.

Zalm carpaccio UpS

5.    In je hoofdgerecht
Ook in hoofdgerechten gebruik ik met enige regelmaat citroen. Het geeft zoveel smaak en frisheid aan een gerecht. Een van mijn zomerfavorieten is deze citroenrisotto met gegrilde groene asperges. Daarnaast gebruik ik het ook graag om een hartige taart wat frisser te maken, zoals ik deed bij deze quiche met groene asperges. Maar ook bij een lekkere curry misstaat een fris zuurtje niet.

Groene asperges quiche met logo

Wat is jouw favoriete gerecht met citroen?


2 reacties

    • Lucia op 17/03/2015 om 07:30
    • Reageer

    Dat ziet er allemaal weer lekker uit. Je citroen merinque taartjes heb ik al een keer gemaakt echt erg lekker.

    1. Dank je wel Lucia! Wat leuk dat je de citroen meringue taartjes al eens gemaakt hebt 🙂

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.