«

»

jan 02

5x Gezond het nieuwe jaar in

Gisteren deelde ik al mijn goede voornemens van het nieuwe jaar en het idee om t/m 30 januari suikervrij te eten. Ik verwacht dat wel meer mensen goede voornemens op het gebied van gezond eten hebben daarom vandaag 5 tips om gezond het nieuwe jaar in te gaan.

1.    Een goed begin is het halve werk
Begin de dag gezond met een goed ontbijt, daardoor komt je verbranding goed op gang, heb je veel energie en ga je minder snel halverwege de ochtend naar ongezonde dingen grijpen. Zelf begin ik de dag als volgt: na het opstaan drink ik eerst een glas lauwwarm water om de spijsvertering op gang te brengen. Zo’n 20 minuten later neem ik dan een verse groentefruitsap. Hier vind je volop recepten om zelf zo’n sap te maken. Vaak maak ik in het weekend alvast een paar glazen en vries ik deze in flesjes in. De avond van te voren ontdooi ik dan zo’n flesje zodat ik ’s ochtends lekker snel klaar ben. Op deze manier heb je al een flink deel van je dagelijkse vitamines binnen. Zelf ben ik echt een ontbijter en houd ik het niet zo lang vol op alleen een sapje. Daarom eet ik ook nog altijd wat vers gesneden fruit met 3 eetlepels gemixte granen (lijnzaadjes, haver-, rogge-, gerst- en speltvlokken). In het weekend neem ik dan vaak iets met ei of brood.

Ananas komkommer paprika sap foto logo Spinazie mango sap logo

2.    Lunch goed maar gezond
Tijdens de lunch heb ik altijd een kleine valkuil. Bij ons op kantoor wordt namelijk altijd de tafel gedekt en die staat vol met lekkere dingen dus dan eet ik al snel te veel. Ook zitten er in veel soorten broodbeleg veel suikers (denk aan bijna alle vleeswaren, sommige kazen en ook bijna alle smeersels zoals hummus en pindakaas). Lees de etiketten om het zeker te weten. Wil je net als ik deze maand graag suikervrij eten? Let dan op dat je brood geen suiker bevat (met supermarkt brood is dit vaak wel het geval). Bak het eventueel zelf om het helemaal zeker te weten of vraag het na bij de bakker. Vaak is daar ook een gezond en suikervrij alternatief te vinden. Zo probeerde ik gisteren boekweitbrood: erg lekker én gezond! Besmeer je boterham met avocado of maak zelf hummus of baba ganoush. Snel en makkelijk te maken en super lekker en gezond. Daarmee heb je ook meteen weer een extra portie groentes binnen. Maak je boterham verder extra lekker met (rucola) sla, tomaatjes, komkommer en kiemen en combineer dit met bijvoorbeeld geitenkaas. Ook een goed idee: maak de avond van te voren een lekkere salade klaar (zie tip 3) en neem deze mee naar je werk als lunch.

baba ganoush met logo Paprikahummus met logo

3.    Lichte avondmaaltijden kunnen hartstikke lekker zijn
Zonder rare dingen te doen kun je je avondeten al snel gezonder maken. Door sauzen e.d. zelf te maken vermijd je veel onnodige suikers. Probeer bijvoorbeeld eens deze lekkere pasta. Wil je echt extra gezond doen? Ga dan voor een lichte avondmaaltijd zoals een soep of salade. Deze geroosterde paprikasoep is een van mijn favorieten en is ook lekker licht omdat je er geen room aan toevoegt. Wil je ‘m suikervrij eten? Dan zul je zelf de bouillon moeten maken want ook bouillonblokjes bevatten suiker. Salades in de winter klinken je misschien nog niet echt als muziek in de oren. Toch kan dit hartstikke lekker zijn, vooral wanneer je een lauwwarme variant maakt (echt koud eten vind ik in de winter altijd minder), zoals deze quinoa salade. Wil je suikervrij eten? Let dan vooral ook op de dressings, balsamico azijn (1 van mijn favoriete dressing ingrediënten) bevat bijvoorbeeld suiker en ook met sauzen is dit vaak het geval. Op de site vind je nog veel meer recepten voor lekkere soepen en salades.

paprika roomsoep logo Quinoa salade logo
4.    Zorg voor voldoende gezonde tussendoortjes
Ik ben een tussendoortjes persoon. Vooral tussen de lunch en het avondeten in eet ik graag iets tussendoor. Voor mij zijn dat de momenten van de grootste verleiding, want als je bij een chocoladebedrijf werkt liggen er altijd voldoende lekkere tussendoortjes om je heen 😉 Ik probeer er daarom altijd voor te zorgen genoeg gezonde tussendoortjes in de buurt te hebben. Vaak ga ik gewoon voor een lekker stuk fruit. Ben jij meer van de hartige hapjes? Neem dan wat wortels, reepjes paprika of een stuk komkommer mee naar je werk. Om het extra lekker te maken dip je deze groentes in zelfgemaakte hummus of guacamole. Of beleg een speltcracker of volkoren rijstwafel (check de ingrediëntenlijst wederom op suiker als je suikervrij wil eten) met wat avocado en versgemalen peper.

Ook in drinken zit overigens vaak veel suiker, ga daarom zoveel mogelijk voor water of kruidenthee.

guacamole logo5.    Iets lekkers op z’n tijd mag best
Gun jezelf af en toe iets lekkers om het beter vol te kunnen houden. Of nog beter, ga voor het gezonde alternatief van iets lekkers. Heb je zin in een lekker dessert na je avondeten? Maak dan eens dit gezonde bosvruchten ijs. Het smaakt echt naar sorbetijs maar bevat alleen fruit en is dus hartstikke gezond. Ook lekker is een bakje versgesneden fruit salade of snijd eens een appel in blokjes en meng deze met wat rozijnen en kaneel. Een ander gezond alternatief is een handje ongezouten noten. Mix verschillende soorten en voeg er eventueel nog wat rozijnen aan toe. Natuurlijk kun je ook iets gezonds bakken zoals deze gezonde worteltaart (nog steeds het meest gelezen bakrecept op mijn blog) of dit gezonde mango appelbrood. Op de site vind je nog veel meer inspiratie voor gezonde baksels. Met deze recepten heb je het idee dat je een plakje cake eet maar in feite ben je hartstikke gezond bezig. Ik maak dit vaak in het weekend en vries het dan in plakjes in zodat ik af en toe een gezond en lekker zoet tussendoortje mee naar kantoor kan nemen. Aangezien ik de komende tijd vast af en toe een zoete snackaanval zal krijgen (ik ben een echte zoetekauw) verwacht ik in de komende periode nog wel wat extra recepten aan deze categorie toe te voegen 😉

Gezonde worteltaart logo Gezond mango appel brood logo
Hoe zorg jij dat je gezond eet?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>