«

»

dec 30

5x mijn favoriete hapjes voor oudejaarsavond

Met alle kerstdrukte weer achter de rug staat oudejaarsavond alweer voor de deur. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar na het uitgebreide tafelen van kerst vind ik het met oud & nieuw altijd wel lekker om gewoon hapjes te doen. Wij vieren oud & nieuw meestal met vrienden. Meestal spreken we dan af dat iedereen wat hapjes maakt en meebrengt. De ideale manier om wel lekker te eten maar zonder dat iemand uren in de keuken hoeft te staan. En ook fijn: met hapjes kun je gewoon lekker spelletjes tussen door spelen en dat is wat mij betreft toch ook echt een onmisbaar ingrediënt van een geslaagde oudejaarsavond 😉 Daarom vandaag voor jullie mijn 5 favoriete hapjes voor oudejaarsavond.

1. Mini quiches
Deze kleine taartjes zijn ideaal om uit de hand te eten (als ze tenminste goed gaar zijn…). Ook handig: je kunt ze al helemaal voorbereiden en zelfs al bakken. Voor het serveren warm je ze dan gewoon nog even op in de oven. Maak ze extra feestelijk door een ster uit het deeg te steken en als deksel op het taartje te leggen zoals bij deze pompoenvariant. Mijn favoriete smaak blijft toch de brie spinazie variant die ik jaren geleden eens bedacht.

2. Borrelbrood
Er gaat niets boven zelfgebakken brood! En het fijne is: iedereen vindt het lekker. Ga bijvoorbeeld voor een zelfgemaakte focaccia, maak worstenbroodjes, naanbrood met knoflook en kaas, caprese broodjes of deze scones met zongedroogde tomaatjes. Om het helemaal af te maken kun je er natuurlijk ook nog je eigen smeerseltjes bij maken. Kijk daarvoor eens hier. En een andere goede brood optie is natuurlijk altijd nog de bruschetta.

3. Vlees
Voor de meeste mannen is een maaltijd zonder vlees niet compleet. Toch wordt vlees vaak vergeten als je voor hapjes gaat. Simpele gehaktballetjes zijn altijd een groot succes en zijn makkelijk voor te bereiden want zelfs koud hartstikke lekker. Vind je dat te saai? Ga dan voor deze yakitori spiesjes. Het nadeel daarvan is alleen wel dat ze warm toch echt het lekkerst zijn en je dus ter plekke nog even zult moeten bakken.

4. Gezond
Na de kerstdagen zijn er genoeg mensen die het wel even gehad hebben met al dat eten. Het is daarom geen slecht idee om ook een paar relatief gezonde hapjes te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan deze courgette mini pizza’s, krokante kikkererwten, roggebrood sterren, auberginerolletjes of zoete aardappelfrietjes uit de oven. Allemaal erg lekker maar vol met gezonde ingrediënten.

5. Zoetigheid
Meteen maar door naar het tegenovergestelde van gezond, de zoetigheid 😉 Bij een hapjesdiner kun je het dessert natuurlijk gewoon overslaan maar je kunt ook een klein dessert maken. Wil je de borrelsetting graag behouden, kies dan voor een dessert in kleine glaasjes. Dit kun je prima staand uit de hand eten. Probeer bijvoorbeeld eens deze stoofpeertjes trifle of ga voor een lekker frisse citroen kwarktaart yoghurt. Behalve een standaard dessert is er natuurlijk niets wat beter bij oud&nieuw past dan oliebollen of maak deze heerlijke appel kaneel sterren.

Zelf maak ik morgen deze Thaise viskoekjes en hartige popcorn. Ik wens jullie allemaal een gezellige jaarwisseling!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>