«

»

okt 21

Aardappelgratin

Aardappelgratin-met logo

Ingrediënten voor 4 personen:
• 750g aardappelen
• 1 teen knoflook
• 40g ongezouten roomboter
• 1 ei
• 150g geraspte kaas (bijv. jong belegen)
• 500ml room of melk
• Peper en zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Schil de aardappelen en snijd in schijfjes. Doe de aardappels met koud water in een pan en zet op middelhoog vuur. Wanneer het water begint te koken, giet je de aardappelen af.

Pers ondertussen de knoflook uit en klop het ei los met de room. Meng de knoflook met het eimengsel.

Vet een ovenschaal in met boter of olijfolie. Leg de aardappelen dakpansgewijs in de schaal. Bestrooi steeds met peper, zout en kaas en maak meerdere lagen. Houd nog 2 handjes kaas achter.

Wanneer de aardappelen op zijn giet je het eimengsel over de aardappelen. Bestrooi met de rest van de kaas en leg hier een daar een klontje boter op de aardappelen.

Bedek de schaal met aluminiumfolie of een deksel en zet 45 minuten in de oven om gaar te worden. Haal vervolgens het folie of de deksel eraf en laat nog 15 minuten in de oven op 200 graden gratineren.

 

Dit recept stond al een tijdje klaar. Ik at het al in de zomer, bij mijn ouders. Dit is namelijk een van mijn moeders specialiteiten. Ik vind het alleen meer een najaarsrecept, vandaar dat ik nog even gewacht heb met het delen van dit recept. Sowieso loop ik nogal voor met recepten fotograferen en maken en dat is maar goed ook, want nu het zo vroeg donker wordt is het erg lastig om ’s ochtends of ’s avonds een mooie foto te kunnen maken. Er wordt nu dan ook vooral in het weekend geëxperimenteerd met nieuwe recepten 😉 Maar goed gegratineerde aardappelen dus, een heerlijk bijgerecht. Op de een of andere manier vind ik het altijd een erg feestelijk gerecht, hoewel het helemaal niet moeilijk te maken is. Fijn voor bij een uitgebreid etentje of voor het Kerstdiner bijvoorbeeld.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>