Aardbei basilicum ijs met balsamico azijn

aardbeien basilicum ijs-1 met logo

Ingrediënten voor circa 600 ml ijs:
Voor het ijs
•    1/2 vanillestokje
•    200 milliliter volle melk
•    90g kristalsuiker
•    snufje zout
•    3 eierdooiers
•    300 milliliter slagroom
•    1 theelepel wodka
•    100g aardbeien
•    2 handen basilicumblaadjes
Voor erbij
•    Evt. extra aardbeien en basilicumblaadjes ter garnering.
•    scheutje balsamico azijn van goede kwaliteit in ieder glaasje

Schraap het merg uit het vanillestokje. Doe dit samen met de melk, suiker, het zout en het vanillestokje in een steelpan en breng het mengsel tegen de kook aan.

Haal de pan van het vuur en doe het deksel erop. Laat ongeveer 30 minuten staan om in te trekken.

Klop de eierdooiers los in een kom. Verwarm in de steelpan het melkmengsel weer tot het kookpunt. Haal de pan van het vuur en roer de warme melk voorzichtig door de eierdooiers. Giet het gehele mengsel daarna terug in de pan en verwarm het mengsel op laag vuur terwijl je blijft kloppen met een garde. Wanneer het mengsel dikker begint te worden haal je de pan van het vuur.

Schenk de slagroom in een schone kom. Leg een zeef op deze kom. Giet het warme melkmengsel door de zeef en meng met de slagroom. Voeg de wodka toe en roer nog even goed door. Dek de kom af met plastic folie en zet een nacht in de koelkast om goed koud te worden én voor een extra romig eindresultaat.

De volgende dag ga je het ijs maken. Snijd eerst de aardbeien in kleine stukjes. Zorg dat je ze echt klein snijdt want anders heb je met eten nog bevroren en dus harde aardbeien in je ijs. Knip of hak de basilicum fijn. Roer de aardbeistukjes en basilicum door elkaar. Het ijs kun je maken met en zonder ijsmachine, hier lees je voor beide methodes hoe dat moet.

Met ijsmachine
Zorg dat het koelelement van je ijsmachine bevroren en daarmee klaar voor gebruik is. Doe het slagroommengsel in de ijsmachine en laat de machine draaien totdat het ijs klaar is. Schep het ijs en het aardbeimengsel voorzichtig door elkaar in een vriesbestendige kom of bak. Zet deze nog 2 tot 3 uur in de vriezer.

Zonder ijsmachine
Doe het slagroommengsel in een vriesbestendige kom of bak. Klop het mengsel door met een lepel of mixer en zet in de vriezer. Herhaal dit na 45 minuten. Je doet dit om het aantal ijskristallen de verminderen. Herhaal dit 2 keer, steeds na 45 minuten. Bij de laatste keer staat het ijs dus ruim 2 uur in de vriezer. Meng nu het aardbeimengsel door het ijs en zet terug in de vriezer. Klop het mengsel na wederom 45 minuten nog één keer door met een lepel of mixer en zet een uur in de vriezer.

Wanneer je het ijs serveert snijd je nog wat extra aardbeien in kleine blokjes ter garnering. Besprenkel het ijs met de balsamico azijn, garneer nog met wat kleine blaadjes basilicum en serveer direct.

 

Ik heb de smaak van het zelf ijs maken tegenwoordig helemaal te pakken. Het is niet moeilijk, super lekker en je kunt zoveel variaties bedenken! Ik vind het ook een ideaal dessert wanneer er mensen komen eten. Je kunt namelijk alles al (een paar dagen van te voren) voorbereiden en zo heb je er op de avond van het etentje geen omkijken meer naar. En in mijn geval extra handig: ik kan nu de avond voor een diner alvast in alle rust een schaaltje maken om op de foto te kunnen zetten voor jullie. Op die manier hebben mijn gasten daar geen last van 😉 Aardbei basilicum klinkt wellicht als een vreemde combinatie maar het is echt een aanrader! Ik bedacht deze combinatie dankzij de Smaakbijbel. De balsamico azijn erbij geeft echt een extra bijzondere smaak aan dit gerecht. Doe dit wel alleen als je echt een lekkere balsamico azijn van goede kwaliteit in huis hebt anders is het zonde van de smaak van het ijs.

Wil jij liever geen alcohol gebruiken? Je kunt de wodka in dit recept prima achterwege laten, je proef hier namelijk niets van terug. De alcohol zorgt er alleen voor dat er minder ijskristallen vormen in het ijs.


2 reacties

  1. Wij hebben dit ijs mogen proeven en het was inderdaad verrassend lekker !!!

    1. Dank je 🙂

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.