Appel citroen cake

appel citroen cake met logo

Ingrediënten 1 cake (6-8 stukken):
•    2 citroenen
•    225g suiker
•    75 milliliter water
•    150 ongezouten roomboter
•    3 eieren
•    150g zelfrijzend bakmeel
•    Snufje zout
•    2 appels (bijv. Kanzi)
•    ½ theelepel kaneel

Los in een steelpan op laag vuur 75 gram van de suiker op in het water. Neem de pan van het vuur en laat het suikerwater afkoelen.

Boen de citroenen schoon en rasp de schil eraf. Zet dit apart om straks door het beslag te doen. Pers de vruchten uit en meng het citroensap met het suikerwater.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een springvorm (doorsnede circa 20 centimeter) met bakpapier. Vet in met een beetje boter.

Smelt de boter samen met de resterende 150 gram suiker in een steelpan op laag vuur. Neem de pan van het vuur en klop een voor een de eieren met een garde door het botermengsel. Zeef het bakmeel hierboven en spatel alles luchtig door elkaar.

Voeg tenslotte een snufje zout en de citroenrasp toe aan het beslag en roer kort door om te mengen. Schep het beslag in de springvorm.

Schil de appels en snijd in vieren. Verwijder het klokhuis. Snijd alle appelparten aan de bolle kant een ppar keer diep in maar snijd niet door. Druk de appels met de inkepingen naar boven toe in het beslag en bestrooi met de kaneel.

Bak de cake in een voorverwarmde oven in circa 50 minuten goudbruin en gaar. Check met een satéprikker of de cake ook daadwerkelijk gaar is.

Laat de cake circa 5 minuten in de vorm afkoelen en zet daarna op een taartrooster op volledig af te koelen.

Prik de bovenkant van de cake een aantal keer in met een satéprikker. Lepel of kwast 75 milliliter van de citroensiroop in 2 of 3 porties over de cake. Zorg er hierbij voor dat je iedere portie siroop eerst even laat intrekken. Eventueel kun je nog wat extra citroensiroop toevoegen aan de cake als je dat lekker vindt, of deze erbij serveren.

Bron: mama 🙂

 

Al een aantal keer at ik deze heerlijke frisse cake bij mijn moeder thuis. Vorig weekend waren we bij mijn ouders vanwege een open dag van het werk van mijn vader. Mijn moeder had deze appel citroen cake weer gebakken voor bij de koffie. Dit keer besloot ik ‘m op de foto te zetten voor mijn blog. Mijn moeder gaf me het recept om met jullie te delen. Het is niet moeilijk maar wel super lekker vanwege de heerlijke combinatie van luchtige cake, zoete appel en friszure citroen. Fijn weekend!


2 reacties

  1. Zeer geslaagd
    Door toevoeging van het Citroën was het supperlekker .deze ga ik toch regelmatig maken.
    Bedankt voor het lekker recept

    1. Wat leuk te horen, dankjewel!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.