Appeltaart

Appeltaart foto 3

Ingrediënten 1 taart (10 stukken)
•    500g zelfrijzend bakmeel (of (spelt)bloem + 1 zakje bakpoeder)
•    250g witte basterd suiker
•    1 zakje vanille suiker
•    250g boter op kamer temperatuur
•    2 eieren
•    5 goudreinetten
•    75g rozijnen
•    2 eetlepels kaneel
•    2 eetlepels kristalsuiker
•    1 eetlepel melk of water

Zeef het zelfrijzend bakmeel met de basterd suiker en vanille suiker. Voeg de boter toe en snijd dit met een mes klein. Voeg de eieren toe en kneed tot een soepel deeg (eventueel kun je dit ook met de keukenmachine doen). Maak een bal van het deeg en leg deze gewikkeld in plastic folie 15-30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Voeg de rozijnen, kaneel en suiker toe en roer door elkaar. Eventueel kun je naar smaak variëren met de hoeveelheden rozijnen, kaneel en suiker.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28 cm) met bakpapier, vet in met boter en bestuif met bloem. Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap. Snijd een ronde lap uit het deeg die iets groter is dan de springvorm. Bekleed de bodem en randen van de springvorm met het deeg.

Vul de taart met het appelmengsel en rol het overgebleven deeg opnieuw uit tot een ronde zo groot als de springvorm (tip: zet de springvorm op het deeg en snijd de ronde uit het deeg). Prik “de deksel” in met een vork, bestrijk met een 1 eetlepel melk of water en bestrooi met suiker en kaneel. Leg het deksel op de taart en druk de randen goed aan.

Bak de taart in 45 minuten gaar in de oven. Zet de oven uit en laat de taart afkoelen in de oven (ik bak de taart meestal ’s avonds en laat hem dan ’s nachts in de oven staan).

Bron: mama 🙂

 

Vandaag ben ik jarig dus daarom geef ik jullie vandaag het recept van mijn favoriete verjaardagstaart: een traditionele appeltaart! Zo kreeg ik ‘m thuis als kind altijd en ik gebruik zelf nog steeds altijd dit recept van mijn moeder. Het is even wat werk om alle appels te schillen, maar het resultaat is het meer dan waard en je huis ruikt ook nog eens heerlijk naar zelfgemaakte appeltaart. En als je iemand vraagt je te helpen dan kan de een de appels schillen en snijden en de ander het deeg maken en uitrollen. Vooral in de winter vind ik het echt een toprecept, in de zomer wil ik nog wel eens switchen naar deze appel citroen meringue taart. Eventueel kun je deze appeltaart ook invriezen. Zorg er dan wel voor dat je de taart goed en luchtdicht verpakt. Begin dit jaar maakte ik deze taart toen mijn vriendinnen langs kwamen. Een van hen heeft een tarwe allergie dus besloot ik speltbloem te gebruiken. Dit kan prima, de taart bakt er iets brosser van maar dat is eigenlijk wel lekker!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.