Beef Wellington

Beef wellington foto 99

Ingrediënten voor 4 personen:
•    600g ossenhaas (vraag de slager om een goed stuk zonder spieren wat overal even dik is)
•    250g kastanje champignons
•    65g pijnboompitten
•    6 plakken parmaham
•    1 rol vers bladerdeeg (eventueel kun je ook diepvries bladerdeeg gebruiken)
•    Peper & zout
•    Mosterd naar smaak
•    1 ei, geklutst

Haal de ossenhaas uit de koelkast en laat circa 10 minuten op temperatuur komen. Breng de ossenhaas op smaak met peper en zout en bak in olijfolie in de rand van een koekenpan (dit doe je door de pan schuin te houden zodat de olie in de rand kan lopen). Zorg dat het vlees aan alle kant net dicht schroeit en haal het daarna direct uit de pan. Leg op een bord en besmeer direct rondom met mosterd. Dit werkt het best met een kwastje. De mosterd trekt een beetje in het vlees omdat het nog heet is. Zet het vlees even aan de kant om af te koelen.

Hak de kastanjechampignons met wat peper en zout fijn in een keukenmachine of blender. Je kunt ze ook zelf heel klein snijden. Voeg de pijnboompitten toe en hak nogmaals totdat je een heel fijn mengsel over hebt met de structuur van een dikke pasta. Verhit een droge koekenpan op het vuur en bak hierin het champignon mengsel. Dit doe je om het mengsel droog te bakken, voeg dus geen olie of boter toe. Blijf bakken en goed omscheppen totdat er geen vocht meer uitkomt.

Leg een flink stuk huishoudfolie op je werkblad. Leg hierop de plakken parmaham naast elkaar. Zorg ervoor dat de plakken een klein beetje overlappen zodat de vlees sappen van de ossenhaas er straks niet uit kunnen lopen. Verdeel het champignonmengsel met de achterkant van een lepel over de parmaham. Let hierbij op dat je circa 3 tot 4 centimeter van de randen vrijhoudt. Leg de ossenhaas erop en rol het geheel met behulp van de folie zo strak mogelijk in. Hoe strakker je rolt, hoe mooier je eindresultaat wordt. Leg de rol circa 15 minuten in de koelkast om op te stijven. beef wellington parmaham (2)
Leg wederom een flink stuk huishoudfolie op je werkblad en leg hierop het verse bladerdeeg. Rol dit met een deegroller nog wat dunner uit. Verwijder de folie van de ossenhaasrol en leg op het bladerdeeg. Rol wederom zo strak mogelijk in met behulp van de huishoudfolie. Ook hier geldt: hoe strakker je rolt, hoe mooier je eindresultaat wordt. Leg de rol nog 5 minuten in de koelkast om op te stijven. Langer kan ook, je kunt dit gerecht tot aan deze stap dan ook prima maximaal 1 dag eerder voorbereiden.

Beef wellington foto 7 Beef wellington foto 9
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Haal de bladerdeegrol uit de koelkast, bestrijk met het geklutste ei en decoreer eventueel door met een scherp mes inkervingen te maken. Bak de Beef Wellington 35 minuten in het midden van oven. Houd je van doorbakken bief? Laat het gerecht dat nog iets langer in de oven staan.

Snijd in plakken en serveer direct. Wij eten dit vaak met pastinaak puree, een heerlijke combinatie!

 

Enkele jaren geleden maakten Mark en ik in december een rondreis door Nieuw Zeeland. We genoten van de mooie landschappen en vriendelijke mensen. Het regende alleen vrij veel en ik kan enorm onhandig zijn. Zo kwam het dat ik uitgleed en met mijn hoofd tegen een muur op knalde. De schade viel gelukkig mee maar ’s avonds besloten we dat een rustig avondje voor de tv met een ijszak tegen mijn hoofd geen kwaad kon. Zo kwam het dat wij na een rondje zappen terecht kwamen in een kookprogramma van Gordon Ramsey waarin hij een heerlijke beef wellington maakte. Dat zag er zo lekker uit dat wij spontaan mee begonnen te schrijven met het kookprogramma. Eenmaal thuis moesten we dit recept natuurlijk snel een keer proberen. Gelukkig konden we nog prima wijs uit ons neergekrabbelde recept en was het net zo lekker als dat het eruit zag op tv! Dit recept is even wat werk en de boodschappen zijn ook niet goedkoop, maar dan heb je ook een indrukwekkend en enorm lekker hoofdgerecht! Het vlees wordt super mals door de garing in de oven en het deeg wat er omheen zit.  Het kost wel even wat tijd maar als wij dit maken zorgen we altijd dat we de bladerdeegrol de ochtend of middag voor het etentje al klaar maken. Op die manier hoef je wanneer de gasten er zijn alleen de rol nog in de oven te schuiven. Zo heb je er weinig omkijken meer naar tijdens het eten en kun je lekker blijven tafelen met je gasten.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.