«

»

nov 20

Breekbrood

breekbrood-met-logo

Ingrediënten:
•    250 gram tarwebloem
•    3,5 gram droge gist
•    160 gram water, lauwwarm
•    5 gram zout
•    Scheutje zonnebloemolie
•    2 eetlepels rode pesto
•    2 eetlepels truffeltapenade

Roer de tarwebloem met de gist en het water in een beslagkom door elkaar met een pollepel. Kneed 5 minuten en voeg het zout toe. Kneed het deeg nu tot het soepel is en alle ingrediënten goed gemengd zijn. Verdeel het deeg in 2 gelijke porties. Voeg aan de ene portie de rode pesto toe en aan de andere de truffeltapenade. Kneed goed door totdat de tapenades goed verdeeld zijn over het deeg.

Neem twee kommen en vet deze licht in met zonnebloemolie. Leg in iedere kom een deegbal en draai één keer rond zodat het deeg aan alle kanten bedekt is met de olie. Vet voor beide een stuk plastic folie licht in met zonnebloemolie en dek de kommen hiermee af. Laat het deeg op kamertemperatuur ongeveer 60 minuten rijzen. Het deeg is goed als het volume ongeveer verdubbeld is en je er met een vinger een gat in kunt prikken dat blijft staan.

Neem een springvorm (doorsnede circa 18 centimeter) en bekleed met bakpapier. Nu ga je het brood vormen. Begin met het truffeldeeg. Kneed nog even door en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in vijf kleine balletjes van het deeg en leg die in een kruis in het midden van de springvorm (zoals het cijfer vijf op een dobbelsteen). Ga verder met het rode pesto deeg. Ook dit kneed je nog even door en je drukt de lucht eruit. Verdeel dit deeg in vier gelijke porties en leg de rode pesto broodjes tussen de truffelbroodjes zodat alle broodjes aan elkaar zitten. Dek de vorm af met ingevet plastic folie en laat nog 40 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden (hetelucht).

Bak het brood in ongeveer 25 minuten in het midden van de oven gaar. Wanneer het breekbrood uit de oven komt laat je dit eerst circa 15 minuten in de vorm afkoelen. Daarna kun je ‘m direct serveren of verder laten afkoelen op een rooster.

 

Het was al heel erg lang geleden dat ik zelf brood gebakken had en hiervoor een recept met jullie gedeeld had dus ik vond het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Het zelf maken van een breekbrood stond al heel lang op mijn “recepten die ik ooit nog eens wil proberen” lijstje dus de keuze was snel gemaakt. Ik maakte dit breekbrood met twee soorten pesto voor bij de bloemkoolsoep (donderdag online) die ik serveerde tijdens een etentje met vrienden afgelopen vrijdag. Ik maakte er ook nog kruidenboter bij zodat we nog een lekker smeerseltje voor op het brood hadden. Echt een aanrader en ziet het er niet feestelijk uit?!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>