«

»

dec 08

Broodkrans

broodkrans-met-logo

Ingrediënten:
•    250 gram tarwebloem
•    3,5 gram droge gist
•    160 gram water, lauwwarm
•    5 gram zout
•    Scheutje zonnebloemolie
•    1 teen knoflook
•    10g bieslook
•    10g krulpeterselie

Roer de tarwebloem met de gist en het water in een beslagkom door elkaar met een pollepel. Kneed 5 minuten en voeg het zout toe. Pers de knoflook uit en knip de bieslook en peterselie fijn. Kneed het deeg nu tot het soepel is en alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Neem een grote kom en vet deze licht in met zonnebloemolie. Leg de deegbal in de kom en draai één keer rond zodat het deeg aan alle kanten bedekt is met de olie. Vet een stuk plastic folie licht in met zonnebloemolie en dek de kom hiermee af. Laat het deeg op kamertemperatuur ongeveer 60 minuten rijzen. Het deeg is goed als het volume ongeveer verdubbeld is en je er met een vinger een gat in kunt prikken dat blijft staan.

Neem een springvorm (doorsnede circa 18 centimeter) en bekleed met bakpapier. Nu ga je het deeg vormen. Kneed nog even door en druk de lucht eruit. Maak kleine balletjes van het deeg en leg die in de rand van de springvorm totdat je een mooie krans hebt. Dek de vorm af met ingevet plastic folie en laat nog 40 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden (hetelucht).

Bak het brood in ongeveer 25 minuten in het midden van de oven gaar. Wanneer de krans uit de oven komt laat je deze eerst circa 15 minuten in de vorm afkoelen. Daarna kun je ‘m direct serveren of verder laten afkoelen op een rooster.

 

Zelf brood bakken is zo simpel en lekker en toch doe ik het veel te weinig. Voor mijn gevoel kost het altijd zoveel tijd door het rijzen van het deeg, maar zolang je die dag toch gewoon thuis bent maakt dat eigenlijk niets uit want terwijl het deeg rijst kun je natuurlijk allerlei andere dingen doen. Vorig jaar met Kerst maakte mijn moeder een broodkrans en dat vond ik zo’n leuk idee dat ik het meteen op mijn Kerst 2016 lijstje zette. Toen er laatst vrienden kwamen eten maakte ik meteen 2 broden van hetzelfde basisdeeg voor bij de soep, namelijk dit breekbrood en deze broodkrans.  Beide super lekker en zeg nou zelf, zo’n krans zit er toch super feestelijk uit met Kerst?


2 reacties

  1. Laura

    Jazeker, leuk idee! Wij hebben wel wat boter toegevoegd aan het deeg om hem soepel te laten zijn. Verder erg goed gelukt. Had om en om broodjes met en zonder kruiden in de vorm gedaan. Dat gaf een leuk effect. Groetjes Laura

    1. Sanne Arts

      Hoi Laura,
      Goed idee! Kan me voorstellen dat dat er erg mooi uitzag!
      Fijn dat je enthousiast bent over het recept 🙂
      Groetjes, Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>