Bûche de noël carrot cake

Buche de noel-met logo

Ingrediënten:
Voor het carrot cake biscuit
• 3 eieren
• 110g suiker
• 30g maïzena
• 70g bloem
• snufje zout
• 100g geraspte wortel
• 30g rozijnen
• 1/4 kaneelstokje
• 1/2 steranijs
• 3 kardemon zaden
• 5 zwarte peper korrels
Voor de vulling
• 300g poedersuiker
• 50g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 125g roomkaas (bijv. philadelphia)
Voor de chocolade ganache
• 60 milliliter slagroom
• 150g Tony’s Chocolonely puur 70% (of andere pure chocolade met 70% cacao)
• 120g ongezouten roomboter
• 60g roomkaas

Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven). Bekleed een bakplaat van circa 30 bij 40 centimeter met bakpapier.

Begin met het maken van het biscuit. Neem het kaneelstokje, de steranijs, de kardemon zaden en de peper korrels en vermaal deze met een vijzel of in de keukenmachine tot een poeder.

Klop de eieren en de suiker samen luchtig met een mixer. Mix in ongeveer 10 minuten schuimig en luchtig. Zorg ervoor dat je lang genoeg mixt want daar krijg je een luchtiger en dus lekkerder biscuit van.

Zeef de bloem, de maïzena, het zout en het zelfgemaakte kruidenpoeder. Je zult zien dat er wat restjes van de kruiden achterblijven in de zeef. Dat is niet erg, duw er geen grote stukjes doorheen!

Spatel het bloem mengsel voorzichtig door het eiermengsel totdat het meel volledig is opgenomen. Voeg nu de geraspte wortel en de rozijnen toe en spatel voorzichtig door elkaar. Meng niet langer dan nodig is want dan gaat de lucht weer uit je deeg.

Giet het beslag op de bakplaat en verdeel totdat je overal een laag beslag van ongeveer gelijke dikte hebt. Bak het biscuit in circa 20 minuten in het midden van de oven gaar.

Wanneer het klaar is pak je een schone theedoek waar je een heel klein beetje suiker op strooit. Leg het biscuit met het bakpapier naar boven op de theedoek en verwijder voorzichtig het bakpapier. Rol de theedoek nu voorzichtig op zodat zich al een rol vormt van de cake. Dit zorgt ervoor dat het biscuit straks niet gaat scheuren. Laat het biscuit volledig afkoelen.

Ga verder met het maken van de vulling. Snijd de boter in kleine stukjes en doe samen met de poedersuiker in een kom. Mix op lage snelheid totdat er geen boterklontjes meer in de poedersuiker zitten. Aangezien poedersuiker nogal stuift en je liever niet je hele keuken onder de poedersuiker wil hebben, kun je dit het beste mixen met een theedoek over je kom en mixer heen zodat het in de theedoek stuift. Als de boter en poedersuiker goed vermengd zijn, is de poedersuiker alleen nog maar wat korreliger geworden, dit hoort zo en komt goed als je de roomkaas toevoegt. Mix de roomkaas door het poedersuiker mengsel en je zult zien dat je een mooie stevige crème krijgt.

Wanneer het biscuit volledig is afgekoeld verdeel je de vulling erover. Strijk deze mooi egaal uit en maak de vullinglaag niet te dik. Rol het biscuit nu voorzichtig op met behulp van de theedoek. Leg in de koelkast om op te stijven.

Maak tenslotte de ganache. Snijd de pure chocolade in stukjes en verwarm samen met de slagroom in een pannetje op laag vuur totdat alle chocolade gesmolten is. Blijf hierbij staan en roer steeds goed door want chocolade kan snel verbranden! Haal de pan van het vuur en laat even staan.

Mix de boter met de roomkaas glad en voeg hier het chocolademengsel aan toe. Mix totdat alles goed gemengd is en je een stevige crème hebt. Zet het mengsel eventueel een kwartiertje in de koelkast om verder op te stijven.

Leg de cakerol op het bord of blad waarop je ‘m wil serveren. Bestrijk met een laag van de chocoladecrème. Deze trek je eerst mooi glad met een paletmes. Nu ga je er met een vorm doorheen om er “nerven” van de boom in te maken. Zet in de koelkast totdat het tijd is om dit heerlijke dessert te serveren. Laat wel even op kamertemperatuur komen voordat je ‘m voorschotelt aan je gasten.

 

Weten jullie nog dat ik aan het begin van 2015 een food bucket list maakte? Tot vandaag waren er 3 dingen die ik nog niet gemaakt had: boomstamtaart, zuurdesembrood en croissantjes. De eerste kan nu van de lijst. Ik had ‘m bewust tot het einde van het jaar bewaard want dit is natuurlijk hét ultieme kerstdessert. Als je hier geen punten mee scoort dan weet ik het ook niet meer! En deze bûche de noël carrot cake ziet er niet alleen spectaculair uit, het smaakt ook nog eens super lekker!

Houd je niet van carrot cake? Maak dan bijvoorbeeld deze cakerol met aardbeien (eventueel kun je ook ander fruit gebruiken), laat de hazelnootpasta daarbij weg en maak de chocoladecrème uit dit recept om ‘m af te toppen.

Ik was super blij dat dit gerecht zo mooi gelukt is want bij mijn vorige cakerols (eerder genoemde aardbeien variant en deze versie die in de bombe zat) scheurde het biscuit steeds met oprollen en dan is het een stuk lastiger om de chocoladecrème er mooi strak op te krijgen. De truc zit ‘m in het gebruiken van de theedoek en het voorzichtig rollen van het biscuit wanneer dit nog warm is.

Ik zou zeggen merry christmas 😉


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.