Caprese broodjes

caprese broodjes-met logo

Ingrediënten voor 8 broodjes:
Voor het deeg
•    330g bloem
•    35g suiker
•    7g gedroogde gist
•    flinke snuf zout
•    1 eetlepel oregano (gedroogd)
•    35g ongezouten roomboter
•    1 ei
•    180 milliliter melk
Voor de vulling
•    1 portie groene pesto
•    8 roma trostomaatjes
•    75g mozzarella

Begin met het maken van het deeg. Meng alle ingrediënten, zorg er daarbij voor dat je het zout niet rechtstreeks in contact brengt met het gist door bijvoorbeeld eerst de suiker en het gist in de kom te doen, daarna de bloem en dan pas het zout. Zout remt namelijk de werking van gist terwijl suiker deze juist stimuleert. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Het deeg is vrij plakkerig, het helpt daarom om je handen even licht in te vetten met olijfolie of meng het deeg met de keukenmachine.

Vorm het deeg tot een bal en leg in een met olijfolie ingevette kom. Draai het deeg 1 keer rond zodat het aan alle kanten ook met olijfolie bedekt is en dek de kom af met plasticfolie. Laat het deeg circa 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg is goed gerezen wanneer het ongeveer in volume verdubbeld is.

Maak terwijl het deeg rijst alvast de groene pesto volgens dit recept. Je kunt eventueel ook pesto uit een potje gebruiken maar zelf pesto maken is echt niet moeilijk en met een keukenmachine of staafmixer met hakmolentje ook snel gedaan.

Snijd ook alvast de mozzarella in hele kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter.

Vet een cupcakevorm in met boter.

Rol het deeg uit tot een grote rechthoekige plak. Verdeel deze in 8 lange stroken van ongeveer gelijke breedte. Dit doe je het makkelijkst met een pizzasnijder.

Bestrijk iedere plak deeg met pesto en verdeel er ongeveer 5 of 6 stukjes mozzarella over. Rol het deeg op en zet ieder rolletje in de cupcakevorm. Dus er aan de bovenkant een tomaatje in. Duw dit goed door totdat minimaal de helft van de tomaat in het deeg zit, anders komt de tomaat tijdens het bakken naar boven en valt eruit.

Laat het deeg nog eens 30 minuten rijzen onder een vel ingevet plasticfolie. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Bestrijk de broodjes met het eidooiermengsel en bak de broodjes in circa 25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Serveer direct.

Inspiratie: Rudolph’s Bakery

 

Het was alweer een tijdje geleden dat ik zelf brood had gebakken dus ik vond het wel weer eens tijd om iets nieuws te proberen. Een paar weken geleden vierden Mark zijn verjaardag voor onze families. Aangezien die wel even onderweg zijn naar Amsterdam blijven ze meestal meteen gezellig eten. Voor 8 mensen koken, taart bakken en hapjes maken is leuk maar kost ook tijd. Vandaar dat ik het eten dan meestal redelijk simpel houd. Samen met Mark maakte ik een flinke pan maaltijdsoep en daarbij aten we deze heerlijke caprese broodjes die overigens ook heel geschikt zijn voor een lunch of brunch. Het recept voor de soep krijg je binnenkort ook nog van me.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.