«

»

jun 26

Chinese kip uit de oven

Chinese kip uit de oven met logo

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:
•    2 keer een hele kip van circa 1 kilogram per stuk
•    2 porties hoisinsaus
•    5 lente uitjes
•    1 komkommer
•    30 pannenkoekjes voor Peking eend (toko)

Verwarm de oven voor op 95 graden (hetelucht). Maak de hoisin saus volgens dit recept. Vet een grote ovenschaal in met olijfolie of boter en leg hierin beide kippen. Bestrijk met een royale laag van de hoisin saus. Let hierbij op dat wanneer je met de lepel de rauwe kip aanraakt je deze lepel niet terug zet in de saus.

Zet de kip in de oven. Het makkelijkst steek je er een vleesthermometer in, want dan weet je exact wanneer de kip klaar is (wanneer deze 80 tot 85 graden is). Echter, als je geen thermometer hebt, ga dan uit van een oventijd van 4,5 tot 5 uur. Je kunt dit ook een dag eerder of ’s middags al voorbereiden en dan de kip alleen nog warm maken op een lage oventemperatuur voor het serveren.

Snijd ondertussen de komkommer en lente uitjes in smalle dunne reepjes. Wanneer de kip gaar is, verhit je de pannenkoekjes. Het beste doe je dit met circa 6 tegelijk in een stoommandje (circa € 5,- bij de toko).

Serveer de kip met de pannenkoekjes, de rest van de hoisin saus, de komkommer en de lente uitjes. Laat iedereen aan tafel zelf zijn of haar stukje kip afsnijden.

 

Mark en ik zijn gek op Peking eend. We ontdekten het jaren geleden in Beijing en eten het sindsdien altijd als we bij een goed Chinees restaurant eten. De lekkerste variant aten we gek genoeg op vakantie in Sydney. Vorige week kwamen er vrienden eten en besloten we, met de Peking eend als inspiratie, kip uit de oven te maken. De gelijkenis met het originele Chinese gerecht is verrassend goed en het gerecht is dan ook heerlijk. Wij serveerden er nog wokgroentes (een mix van bamboe, taugé, paksoi en rode paprika) bij en hebben heerlijk gegeten. Bij ons was het voldoende voor 8 personen maar wij serveerden ook nog 3 amuses per persoon en een dessert. Dus wanneer je alleen de kip maakt ga dan bij deze hoeveelheden uit van 6 personen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>