«

»

jun 17

Chocolade meringue taart met bosvruchten en mascarpone room

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de meringue
•    Eiwit van 3 eieren
•    Snufje zout
•    100g fijne kristalsuiker
•    50g cacaopoeder
•    40g poedersuiker
Voor de mascarpone room
•    50g fijne kristalsuiker
•    250g mascarpone
•    Optioneel nog extra toevoegen: 75g Skyr (daar wordt je crème wel dun van)
Voor de bosvruchten
•    500g zomerfruit (ik gebruikte de variant uit de vriezer)

Begin met het maken van de meringues. Verwarm de oven voor op 100 graden (elektrisch). Bekleed je ovenrooster met een vel bakpapier waarop je met behulp van bijvoorbeeld een springvorm (ik gebruikte een doorsnede van 18cm) 2 cirkels van gelijke grootte tekent.

Neem een vetvrije kom en doe hierin de eiwitten met een snufje zout. Klop met de mixer tot een schuim. Wanneer het begint te schuimen voeg je in kleine beetjes de kristalsuiker toe terwijl je blijft kloppen. Klop door totdat alle suiker goed gemengd is en je een stevig schuim hebt. Nu spatel je het cacaopoeder en de poedersuiker hier voorzichtig doorheen.

Verdeel het schuim over de cirkels op het bakpapier. Zorg dat het schuim tot aan de randen van de cirkels komt zodat je straks 2 plakken van gelijke grootte hebt. Droog het schuim 2 uur en 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat vervolgens nog minstens 1 uur in de oven staan afkoelen zonder dat je de ovendeur tussendoor open maakt (een nacht kan ook).

Terwijl de meringues in de oven staan ga je verder met de mascarpone room.  Mix de mascarpone met de suiker totdat alles goed gemengd is en zet in de koelkast tot gebruik.

Wanneer je net als ik gebruik maakt van vriezerfruit voor dit recept laat dit dan goed ontdooien en uitlekken in een vergiet. Bewaar daarna in de koelkast tot gebruik.

Vlak voor het serveren ga je de taart opbouwen. Als je dit te lang vooraf doet dan trekt de room namelijk helemaal in de meringues en die worden daar zacht van. Neem een plak meringue en besmeer met de helft van de mascarponeroom. Verdeel de helft van het fruit hierover. Beleg vervolgens weer met een plak meringue gevolgd door de resterende mascarpone room en het fruit.

 

Al heel lang stond het maken van een chocolade meringue taart op mijn recepten to do lijstje. Nadat ik zelf meringues had gedroogd en dat erg goed ging was er geen reden meer om het nog langer uit te stellen. Deze taart is een heerlijke combinatie van knapperige meringue met een donkere chocoladesmaak en daarbij een zoete room met fris en zoet fruit. Echt een aanrader en hij ziet er super feestelijk uit! Zelf had ik ook nog Skyr aan de mascarponeroom toegevoegd maar die werd daarmee eigenlijk veel te dun waardoor de room te veel ging lopen over de taart heen. Je wil eigenlijk dat deze wat meer in het midden blijft in plaats van over de randen van de taart heen druipt. Vandaar dat ik zou aanraden om de Skyr weg te laten. Wil je het voor de smaak toch graag toevoegen? Dan mix je ‘m gewoon mee met de suiker en de mascarpone en eventueel kun je ‘m nog eerst uit laten lekker in een zeef bekleed met een schone theedoek.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>