Chocolade sinaasappel hot cross buns

Hot cross buns met logo

Ingrediënten voor 12 broodjes:
Voor het deeg
•    225 milliliter  halfvolle melk
•    50g ongezouten roomboter
•    1 ei
•    450g bloem
•    2 theelepels droge gist
•    50g rietsuiker
•    1 theelepel zout
Voor de vulling
•    140g rozijnen
•    100g pure chocolade met minstens 70% cacao
•    1 theelepel kaneel
•    2 eetlepels rietsuiker
Voor de kruizen en de glans
•    100g bloem
•    6 eetlepels water
•    2 eetlepels rietsuiker
Verder nodig
•    1 sinaasappel
•    zonnebloemolie

Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp en bewaar in een kommetje. Pers de vrucht uit en bewaar het sap in een ander kommetje.

Maak nu eerst het deeg. Verwarm de melk in een pannetje tot het kookpunt. Haal van de warmtebron af en smelt de boter hierin. Roer het ei en de helft van de sinaasappelschil hie rna enkele minuten doorheen.

Het mengsel moet nog net warm zijn voordat je doorgaat met de volgende stap. Meng de bloem met de gist, rietsuiker en het zout. Meng hier vervolgens het vloeibare mengsel doorheen en kneed het deeg in circa 5 tot 10 minuten totdat het soepel en elastisch aanvoelt.

Neem een schone kom en smeer deze licht in met zonnebloemolie. Doe het deeg hierin en draai 1 keer rond zodat alle kanten van het deeg licht met olie bedekt zijn. Bedek de kom met plastic folie die je ook met zonnebloemolie insmeert. Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen. Het deeg is goed wanneer het ongeveer verdubbeld is in volume.

Terwijl het deeg rijst ga je alvast verder met de vulling. Doe de rozijnen samen met de helft van het sinaasappelsap in een pannetje en verwarm een paar minuten. Zet weg en laat volledig afkoelen.

Doe de chocolade samen met de kaneel en 2 eetlepels van de suiker in de keukenmachine en hak fijn. Eventueel kun je dit ook met de hand doen. Mix de achtergehouden sinaasappelrasp hierdoorheen.

Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad en duw het uit tot een rechthoek die net iets groter is dan A4 papier. Als het goed is hebben de rozijnen inmiddels al het sinaasappelsap opgenomen. Is dit niet het geval, giet ze dan door een zeef. Verdeel de rozijnen en het chocolademengsel over het deeg.

Rol het deeg naar binnen toe over de vulling heen en kneed het nog een paar minuten goed door zodat de rozijnen en de chocolade goed door het deeg verdeeld zijn.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Maak van ieder stukje een mooi rond broodje. Leg de broodjes een stukje uit elkaar op de bakplaat zodat ze nog kunnen rijzen. Leg hierbij de mooiste/gladste kant naar boven. Dek de broodjes af met plastic folie die je weer hebt ingevet met zonnebloemolie en laat ze nog circa 30 tot 45 minuten rijzen op de bakplaat.

Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 190 graden (elektrisch). Meng de bloem voor de kruizen met het water totdat je een mooie dikke en gladde pasta hebt waarmee  je de kruizen kunt maken. Stop dit in een diepvrieszakje  (of spuitzak), knip het puntje eraf en teken de kruizen op de broodjes. Bak de broodjes in circa 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.

Terwijl de broodjes in de oven staan maak jij de siroop. Neem hiervoor de 2 eetlepels rietsuiker en meng deze met de helft van het sinaasappelsap wat je nog achtergehouden had. Zodra de broodjes uit de oven komen bestrijk je ze hiermee en laat ze vervolgens volledig afkoelen.

De broodjes zijn het lekkerst op de dag dat je ze gebakken hebt, eventueel kun je ze de volgende dag toasten of nog even “oppiepen” in de oven.

Bron: BBC good food

 

Pasen staat weer bijna voor de deur! Wat mij betreft dé ultieme gelegenheid om zelf brood te bakken. Toen ik een paar weken geleden ging nadenken over de paasrecepten van dit jaar bracht Mark me op het idee om eens te kijken wat de rest van de wereld eet met Pasen. En zo kwam ik op het idee van deze chocolade sinaasappel hot cross buns. Hot cross buns zijn namelijk een typische Australische lekkernij met Pasen en er zijn vele smaak varianten. Ik bakte deze broodjes vorige week voor mijn familie en wij vonden ze allemaal erg lekker! Ga jij ze dit weekend proberen?

En terwijl jij lekker kunt nadenken over wat je met Pasen allemaal gaat serveren (daarvoor ook de komende dagen nog wat extra tips online) ga ik vandaag trouwen! Waaaaahhhhh, de grote dag is eindelijk aangebroken! Ik heb er heel veel zin in!! Vanwege Pasen lopen de artikelen nog een paar dagen door (heb even vooruit gewerkt voor jullie) maar daarna moeten jullie het even zonder stellen want dan ben ik het genieten van de witte broods weken 😉 Half april ben ik weer terug en dan zal ik uiteraard ook wat plaatjes van de bruiloft met jullie delen!    


2 reacties

2 pings

    • Silvia op 19/03/2016 om 07:04
    • Reageer

    Ga er een hele mooie trouwdag en huwelijksreis van maken!!!! Geniet van elk moment. Dan ga ik volgend weekend jouw heerlijke Hot Cross buns maken

    1. Dank je wel!! Het was fantastisch!!! Nu heerlijk nagenieten 🙂
      Hopelijk vind je de broodjes net zo lekker als ik. Alvast fijne Paasdagen!!

  1. […] Uit de pan van San ↓ […]

  2. […] Uit de pan van San ↓ […]

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.