«

»

mei 07

Citroen cheesecake

Ingrediënten voor 1 taart van circa 12 stukken:
Bodem
•    200g bastognekoekjes
•    80g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
Vulling
•    875g roomkaas (gebruik roomkaas van hoge kwaliteit zoals bijv. Philadelphia)
•    290g suiker
•    5 eieren
•    60g zure room
•    1 citroen
•    30g bloem
Topping
•    1/2 portie lemon curd

Begin met het maken van de lemon curd volgens dit recept. Dit kan prima al ruim van te voren want de curd blijft ongeveer een maand goed in de koelkast. Of gebruik lemon curd uit een potje (ga uit van 1 potje voor dit recept).

Leg alle ingrediënten voor de taart klaar zodat ze goed op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat verwerken.

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 26 cm) met bakpapier en vet de vorm dun in met boter. Verkruimel de koekjes of maal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter in een steelpannetje totdat deze net helemaal is gesmolten. Meng de boter met de koekjes en verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel.

Verwarm de oven voor op 130 graden (hetelucht) en zet het rooster 1 richel onder het midden.

Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit.

Mix de roomkaas met de suiker, citroenrasp en het citroensap tot een egaal mengsel. Voeg de eieren toe en meng totdat ze zijn opgenomen in het roomkaasmengsel. Herhaal dit voor de zure room. Voeg tenslotte de bloem toe en mix totdat deze is opgenomen.

Schenk de vulling voorzichtig op de koekjesbodem. Bak de taart in circa 90 minuten gaar.

Maak tijdens het bakken de oven niet open want daar gaat je cheesecake van scheuren. Zet na 90 minuten de oven uit, laat de ovendeur dicht en laat de cheesecake nog minstens 2 uur in de oven staan om af te koelen tot kamertemperatuur. Zet de taart vervolgens nog 1 nacht in de koelkast. Tenslotte verdeel je de lemon curd over de taart en snijd je ‘m in puntjes.

 

Ik ben dol op cheesecake en het is ook nog eens erg gemakkelijk om te maken. Toen ik laatst nog lemon curd had staan na het maken van de citroen bokkenpootjes en mijn moeder die week jarig was, was dit recept voor citroen cheesecake dan ook snel gemaakt. Ondanks bovenstaande voorzorgsmaatregelen scheurde de cheesecake bij mij helaas toch in het midden maar gelukkig zag je daar niets meer van door de lemon curd en hij smaakte er niet minder om. Een ideaal recept dus waarbij eigenlijk niets mis kan gaan 😉


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>