Citroen meringue rol

Citroen meringue cakerol met logo

Ingrediënten voor een cakerol van circa 10 plakken:
Voor het biscuit
•    4 eieren
•    120g suiker
•    8g vanillesuiker
•    90g bloem
•    30g maizena
Voor de vulling
•    1 portie lemon curd
•    3 eiwitten
•    125g suiker

Begin met het maken van de lemon curd volgens dit recept. Dit kun je prima al eerder doen, de curd blijft zeker 2 weken houdbaar wanneer je deze goed afgesloten in de koelkast bewaard.

Ga verder met het maken van het biscuit.  Verwarm de oven voor op 175 graden (elektrisch).

Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker in zo’n 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef de bloem en maizena en voeg dit toe aan het eiermengsel. Spatel dit er voorzichtig doorheen totdat al het meel is opgenomen. Bekleed een bakplaat van circa 30 bij 40 centimeter met bakpapier en giet het beslag hierop. Verdeel totdat het bakpapier overal een laag beslag van ongeveer gelijke dikte bevat. Bak het biscuit in circa 20 minuten in het midden van de oven gaar.

Haal het biscuit met bakpapier van de bakplaat. Pak een schone theedoek waar je een heel klein beetje suiker op strooit. Leg het biscuit met het bakpapier naar boven op de theedoek en verwijder voorzichtig het bakpapier. Rol de theedoek nu voorzichtig op zodat zich al een rol vormt van de cake. Dit zorgt ervoor dat het biscuit straks niet gaat scheuren. Laat het biscuit opgerold volledig afkoelen.

Tenslotte maak je de meringue. Klop de eiwitten stijf en voeg al kloppende de suiker beetje bij beetje toe. Meringue maken gaat het makkelijkst in een vetvrije kom met een mixer of in de keukenmachine maar je kunt ze natuurlijk ook met de hand kloppen.

Smeer de lemon curd over het afgekoelde biscuit en zorg er hierbij voor dat er overal een ongeveer even dikke laag zit. Nu rol je het biscuit voorzichtig op met behulp van de theedoek.

Snijd de uiteindes eraf met een scherp mes zodat je mooie rechte randen krijgt. Leg de cakerol op een mooi bord of een mooie schaal. Verdeel de meringue hierover en maak er met je vingers mooie pieken van.  Gebruik een hobbygas- of crème brûlée brander om het schuim te roosteren. Eventueel kan dit ook 5 minuten onder de grill van de oven, het nadeel hiervan is alleen dat het deeg en de vulling dan ook warm worden.

Deze cakerol is het lekkerst als je hem direct aansnijdt. Als je hem namelijk in de koelkast bewaard wordt de meringue weer zacht en gaat die een beetje inzakken. Je kunt de cakerol eventueel ook alvast helemaal maken op de meringue na. Die maak je dan pas last minute  zodat het niet gaat inzakken.

 

Met Kerst kreeg ik van mijn  zwager citroenen uit eigen tuin. Ik besloot er meteen lemon curd van te maken. Met deze bûche de noël carrot cake nog vers in het geheugen ontstond het idee voor een citroen meringue rol. Ik ben dol op de combinatie van citroen en meringue dus dat zou vast lekker worden. Nou dat was het ook! Ik nam dit heerlijke gebak mee naar kantoor waar het binnen no time tot de laatste kruimel op ging. De fris zure citroen en luchtige meringue vond ik echt iets voor het voorjaar vandaar ik even wachtte met het online zetten van dit recept. Maar na het lekkere weer van afgelopen weekend zit ik al lekker in de lente vibes dus inmiddels vond ik het hier wel tijd voor 🙂


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.