«

»

sep 09

Citroenrisotto met gegrilde groene asperges

Citroenrisotto (2)

Ingrediënten voor 4 personen:
•    225g biologische zilvervlies rijst (o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza)
•    1 witte ui
•    1 venkel
•    200g sugar snaps
•    100g groene asperge tips
•    1 citroen
•    1 glas droge witte wijn
•    1/2 liter hete bouillon
•    1/2 bosje bieslook
•    75g fijngeraspte pecorino romano kaas

Kook de rijst 20 minuten in een kookpan in water. Snijd ondertussen de ui en de venkel. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers het sap uit.

Giet de rijst af. Smoor de ui met de venkel in een grote wok of hapjespan en voeg de rijst hieraan toe samen met een paar soeplepels bouillon. Laat de risotto zachtjes garen en voeg steeds als het vocht van de bouillon bijna is opgenomen weer een paar nieuwe soeplepels bouillon toe. Na circa 5 tot 10 minuten voeg je ook de sugar snaps toe aan de risotto. Bij de laatste lepels bouillon voeg je het citroensap en het glas wijn ook toe. De risotto is klaar in 15 tot 20 minuten. Voeg eventueel nog wat extra vocht toe wanneer nodig.

Terwijl de rijst gaart, grill je de groene asperges. Rasp de pecorino romano en snijd of knip de bieslook fijn. Voeg de bieslook, kaas (houd van beide wat achter ter garnering) en citroenrasp toe aan de risotto en roer alles door elkaar.

Zelf vind ik een kookring altijd een mooie manier om risotto te presenteren: zet de ring (doorsnede 10 cm) in het midden van het bord en schep hier de risotto in. Druk goed aan zodat het stevig blijft staan. Leg de asperges erop en naast en garneer met een klein beetje verse bieslook en geraspte pecorino romano.

 

Ik houd van risotto, ik vind het alleen een echt herfst/winter gerecht. Laatst zag ik in een Italiaans restaurant echter citroenrisotto op de kaart staan en dat inspireerde mij tot deze zomerrisotto. Ik maakte dit gerecht vorige week toen mijn nicht kwam eten. Het gerecht heeft lekkere zomerse frisse smaken en valt niet zo zwaar op de maag als de meeste risotto’s. Het paste ook goed bij het nagerecht met citroen in de hoofdrol. Daarover lees je binnenkort meer. Sinds ik het boek “Eet jezelf mooi, slank & gelukkig” van Amber Albarda gelezen heb, eet ik eigenlijk alleen nog maar zilvervlies rijst van de natuurwinkel (hier zit namelijk het voedzame zilvervliesje nog omheen). Aangezien dit een onbewerkte rijstsoort is, heb je wat meer geduld nodig vanwege de langere kooktijd. Mocht je liever een gewone risottorijst van de reguliere supermarkt gebruiken dan kun je de rijst direct toevoegen aan de ui en is het niet nodig om deze eerst 20 minuten apart te koken.


2 reacties

  1. Mirne

    Ik heb ook wel eens citroenrisotto gemaakt, met zalm. Vond het ook echt heerlijk!

    1. Sanne Arts

      Ja citroen met zalm is altijd een goede combi wat mij betreft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>