Citroenroompotjes met passievrucht

Citroenroompotjes (10)

Ingrediënten voor 4 personen:
•    2 (biologische) citroenen
•    4 eieren
•    150g suiker
•    1 eetlepel suiker
•    250ml slagroom
•    2 passievruchten
•    2 koekjes (ik gebruikte bastogne koeken)
Voor dit recept heb je 4 ovenvaste schaaltjes (inhoud ongeveer 150ml) nodig.

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Boen de schil van de citroen schoon (vooral goed doen als je geen biologische citroenen gebruikt). Rasp de schil van beide citroenen en pers ze uit. Meet 75ml van het citroensap af (de rest kun je voor een ander recept gebruiken of in de ochtend drinken met lauwwarm water, een heel gezond begin van je dag).

Klop met een handmixer of in de keukenmachine de eieren met 150g suiker in ongeveer 4 minuten schuimig.

Meng de citroenrasp en het sap door het eiermengsel en voeg hier 125ml van de slagroom aan toe. Klopt dit nog circa 30 seconden met de mixer.

Verkruimel de koekjes en bekleed de bodem van de ovenvormpjes hiermee. Schenk nu voorzichtig het citroenmengsel in de potjes. De koekjes komen hierbij iets omhoog maar dat is niet erg.

Zet de potjes in een ovenschaal of bakblik en schenk zoveel kokend water in deze ovenschaal dat de potjes voor ongeveer 2/3 in het water staan. Plaats de ovenschaal voorzichtig in de oven en bak de citroencrème 35 minuten.

Neem de ovenschaal uit de oven en laat de potjes in de ovenschaal met water afkoelen. Het is belangrijk dat de potjes helemaal afkoelen. Eventueel kun je ze nu 1 of 2 dagen in de koelkast bewaren tot gebruik.

Klop de resterende 125ml slagroom stijf met 1 eetlepel suiker. Verdeel de slagroom over de potjes. Snijd de passievruchten doormidden en verdeel het vruchtvlees over de slagroom.

Bron: C1000 familie kookboek

 

Een lekker fris dessert dankzij de citroen en passievrucht. De koekjes zitten niet in het originele recept maar ik vind het een erg lekkere toevoeging. Ze geven een bijna cake-achtig laagje aan de bovenkant van de potjes. Het fijne van dit gerecht is dat je het prima een dag van te voren kunt maken en op de dag zelf alleen nog de slagroom en de passievrucht over de potjes hoeft te verdelen. Ik maakte dit toen mijn nicht bij mij kwam eten om de familiedag die wij dit jaar organiseren te plannen. Het was een lekker fris toetje wat erg goed paste bij deze citroenrisotto die wij als hoofdgerecht aten.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.