Courgette mousse met geroosterde puntpaprika en pijnboompitjes

Courgette mousse met logo

Ingrediënten voor 6 amuses/hapjes:
•    1,5 courgette
•    2 sjalotjes
•    2 eetlepels olijfolie
•    300ml groentebouillon
•    150ml kookroom
•    20g pijnboompitten
•    ½ puntpaprika

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de puntpaprika in een ovenschaal en rooster circa 15 minuten. Snijd in kleine stukjes.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Schud regelmatig om en blijf erbij staan om te voorkomen dat de pitjes aanbranden.

Snipper de sjalotjes en snijd de courgette in blokjes. Doe de olijfolie in een wokpan en fruit hierin de sjalotjes goudbruin in circa 4 minuten.

Voeg de courgette toe en wok ze een paar minuten mee.

Giet de bouillon in de wok en breng aan de kook. Stoof de courgette in 8 tot 10 minuten beetgaar zodat de bouillon verdampt.

Giet de room erbij en laat nog 5 minuten zachtjes koken totdat de courgette zacht is en het vocht wat geslonken is.

Pureer het courgette mengsel met een staafmixer tot een smeuig geheel en laat een beetje afkoelen. Breng op smaak met peper en zout en meng hier ongeveer de helft van de puntpaprika stukjes en pijnboompitjes doorheen. Verdeel de courgette mousse over 6 amuse glaasjes. Zet in de koelkast om verder koud te worden.

Verdeel de resterende pijnboompitjes en paprikastukjes over de courgette mousse glaasjes.

 

Afgelopen weekend kwamen er vrienden bij ons eten. We waren een beetje inspiratieloos voor een voorgerecht en besloten daarom om in plaats daarvan een paar amuses en hapjes te serveren voor bij de borrel. We maakten de tonijnrol die wederom erg in de smaak viel maar ik wilde natuurlijk ook graag nieuwe recepten uitproberen. Ik besloot een variant te maken op een van mijn favoriete amuses, de broccoli crème met garnalen. Dat werd deze courgette mousse en wij vonden ‘m misschien nog wel lekkerder dan de broccoli variant. Sowieso nam ik meteen voor om nog eens wat andere variaties op dit recept te gaan bedenken. Maar goed deze courgette mousse met geroosterde puntpaprika en pijnboompitjes is dus erg geslaagd als vegetarische amuses. Maar hij kan ook heel goed als borrelhapje op een feestje. Gewoon kleine glaasjes vullen, op een blad zetten, lepeltjes erbij en klaar ben je.  


2 reacties

  1. Moeten de pijnboompitten die er in gaan ook gepureerd worden. Net als de paprika.
    Het blijft zo dun.

    1. Hoi Els,
      Excuses voor mijn late reactie, ik was even op vakantie.
      De pijnboompitjes hoeven niet mee gepureerd te worden en de paprika ook niet. De truc om het niet te dun te krijgen is om het mengsel goed in te koken.
      De courgette versie (je vindt vergelijkbare recepten met andere groentes op mijn blog) is wel het meest vochtig omdat courgette van zichzelf al vrij vochtig is. Maar je zou het wel ver genoeg moeten kunnen inkoken om het met een lepeltje op te eten. Sowieso dikt de mousse altijd ook nog iets verder in wanneer deze in de koelkast heeft gestaan.
      Hopelijk is het gelukt en viel het recept in de smaak!
      Groetjes, Sanne

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.