«

»

feb 21

Crunchy chocolade ijs

Crunchy chocolade ijs met logoIngrediënten voor circa 600 ml ijs:
Voor het ijs
•    300 milliliter slagroom
•    100g Tony’s Chocolonely puur (of andere pure chocolade met minstens 70% cacao)
•    1 eetlepel wodka
•    3 eierdooiers
•    150 milliliter volle melk
•    50g kristalsuiker
•    snufje zout
Voor de crunch
•    50g hazelnoten
•    80g chocolade
•    80g bastognekoekjes (circa 6 koekjes)

Hak de chocolade voor het ijs in stukjes. Verwarm 150 milliliter slagroom in een steelpan. Wanneer de slagroom warm is haal je de pan van het vuur en voeg je de gehakte chocolade toe. Roer goed door met een garde totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Schenk dit mengsel in een kom en voeg de rest van de slagroom en de wodka toe. Leg een zeef op de kom en zet deze even weg.

Klop de eierdooiers los in een kom. Verwarm in pan de melk met de kristalsuiker en het zout. Roer goed door elkaar met een garde en verwarm tot het kookpunt. Haal de pan van het vuur en roer de warme melk voorzichtig door de eierdooiers. Giet het gehele mengsel daarna terug in de pan en verwarm het mengsel op laag vuur terwijl je blijft kloppen met een garde. Wanneer het mengsel dikker begint te worden haal je de pan van het vuur en giet je het door de zeef bij het chocolademengsel.

Roer dit nog even goed door, dek de kom af met plasticfolie en zet het een nacht in de koelkast om goed koud te worden én voor een extra romig eindresultaat.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de hazelnoten over de bakplaat en rooster 10 minuten in de oven en laat even afkoelen.

Hak de geroosterde hazelnoten, koekjes en chocolade fijn en meng dit met elkaar. Dit kun je ook doen in een keukenmachine. Zet het crunch mengsel weg tot gebruik.

De volgende dag ga je het ijs maken. Dit kan met en zonder ijsmachine, hier lees je voor beide methodes hoe dat moet.

Met ijsmachine
Zorg dat het koelelement van je ijsmachine bevroren en daarmee klaar voor gebruik is. Doe het chocolademengsel in de ijsmachine en laat de machine draaien totdat het ijs klaar is. Schep het ijs en het crunch mengsel voorzichtig door elkaar in een vriesbestendige kom of bak. Zet deze nog 2 tot 3 uur in de vriezer, langer kan ook. Houd eventueel wat van het crunch mengsel achter ter garnering of hak wat extra in grovere stukken net als ik deed.

Zonder ijsmachine
Doe het chocolademengsel in een vriesbestendige kom of bak. Klop het mengsel door met een lepel of mixer en zet in de vriezer. Herhaal dit na 45 minuten. Je doet dit om het aantal ijskristallen de verminderen. Herhaal dit 2 keer, steeds na 45 minuten. Bij de laatste keer staat het ijs dus ruim 2 uur in de vriezer. Meng nu het crunch mengsel door het ijs en zet terug in de vriezer. Klop het mengsel na wederom 45 minuten nog één keer door met een lepel of mixer en zet een uur in de vriezer, langer kan ook.  Houd eventueel wat van het crunch mengsel achter ter garnering of hak wat extra in grovere stukken net als ik deed.

Bron voor het chocolade ijs: IJspret – Linda Lomelino

 

Vorig weekend was ik bezig met het schrijven van dit stuk over guilty pleasures. Zoals je daarin kon lezen is ijs één van mijn guilty pleasures en werkte ik vroeger in een ijssalon. Door het schrijven van dit stukje werd ik herinnerd aan het rocco italiano ijs wat daar mijn favoriete smaak was. Dit was een soort chocolade ijs met nootjes, stukjes koek en kleine stukjes chocolade. Zoals ik toen al schreef kreeg ik spontaan zin om weer zelf ijs te gaan maken en te proberen om het rocco italiano ijs na te bootsen. Dus legde ik nog datzelfde weekend het koelelement van mijn ijsmachine in de vriezer en besloot ik dit crunchy chocolade ijs te maken voor een etentje met vrienden afgelopen donderdag. Dit zelfgemaakte ijs klinkt misschien als veel werk, maar dat is zeker niet het geval. Het kost alleen wel even wat tijd omdat er best veel wachttijd in dit recept zit. Maar geloof mij, dat is het zeker waard want de smaak is werkelijk waar goddelijk! Echt, dit is zo verrukkelijk dat ik 3 keer opgeschept heb 🙂 Gelukkig staat er nog een klein beetje voor dit weekend. Probeer ‘m zelf dan ook snel, want dit wil je proeven!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>