De eerste babyhapjes

Maak je geen zorgen, Uit de pan van San wordt geen baby- of mamablog maar Dex maakt natuurlijk een groot deel van mijn leven uit nu. Sinds half juni zijn we begonnen met hapjes en ik vond dat nog best wel lastig. Wat moet je geven? Hoeveel moet je geven? Op welke tijden plan je zo’n hapje in? Ik heb volop gegoogled voordat we begonnen 😉 Aangezien andere moeders dat misschien ook ervaren, leek het me wel leuk om een blog te schrijven over onze ervaringen.

De meningen over wanneer te beginnen met hapjes lopen nogal uiteen. De ene zegt vanaf 4 maanden, de andere zweert bij niet eerder dan 6 maanden. Ik vind dat iedereen gewoon zelf moet kijken naar het gevoel wat je er als ouders bij hebt. Als ouders weet je toch echt het beste wat wel of niet past bij jouw kind. Wij zijn uiteindelijk begonnen toen Dex iets ouder was dan 4 maanden.

Ik had veel gelezen over beginnen met groentes en later pas met fruit. Wanneer je het andersom zou doen wil een baby soms geen groente eten omdat dit niet zoet van smaak is. Of dat waar is weet ik niet, maar wij hebben het eerst beginnen met groente advies opgevolgd. Ook is het slim om te beginnen met 1 enkele smaak in een hapje en dit hapje een paar dagen achter elkaar te geven. Zo kan je baby wennen aan de smaak en mocht er een allergische reactie op treden dan weet je ook van welk hapje het kan komen.

Zo gezegd, zo gedaan. Het eerste hapje van Dex was courgette. Ik had 2 plakken afgesneden, deze in dunne blokjes gehakt, gestoomd en toen gepureerd met de staafmixer om het vervolgens door een zeef te duwen. Door het op het begin zo fijn te maken is het qua structuur iets minder wennen voor je baby. Dat eerste hapje ging er best goed in. Er werden wat rare gezichten getrokken, maar zijn mond bleef wel open gaan voor meer.

Na courgette volgde zoete aardappel, broccoli, wortel, bloemkool, doperwten, avocado, pastinaak en aubergine. Het eten ging al snel steeds beter en na een week ben ik gestopt met het door een zeef duwen van hapjes. Nieuwe smaken probeerden we steeds uit op dagen dat Dex niet naar de opvang ging en dan rond de lunch zodat we goed in de gaten konden houden of hij er niet allergisch op reageerde. Na 2 weken en een paar verschillende smaken geloofden we dat wel en zijn we daarvan afgestapt, want hij had nergens last van en ook in de familie komen geen allergieën voor.

Na 3 weken van alleen maar groentehapjes was het tijd om te experimenteren met fruit. We begonnen met appel die we zeer fijn raspten. Dat vond ie wat zuur maar wel prima te doen. Een dag later volgde nectarine gepureerd met de staafmixer en toen ook dat goed ging zijn we ook op het KDV begonnen met fruit. Daar krijgt hij altijd banaan, appel of peer dus ik probeer thuis andere dingen te geven zoals nectarines, frambozen, bramen, pruimen, mango of meloen. Mango is eigenlijk het enige waar hij niet goed op reageerde, want hoewel hij het heel lekker vond, spuugde hij vervolgens de hele dag heel veel. Ook de tweede keer mango was dat het geval dus die parkeren we voorlopig maar weer even.

Dex krijgt nu meestal rond 9.00/9.30u fruit en rond 18u groente. De hoeveelheden gaan hard vooruit. Waar ik toen we 2 maanden geleden begonnen van 1 zoete aardappel makkelijk 3 hapjes kon maken, eet hij nu meer dan een hele gepureerde aardappel in 1 hapje. Soms hebben we het idee dat hij gewoon blijft eten als je het blijft geven. Zijn mondje gaat altijd al open zodra het leeg is en de mmmm geluiden tijdens het eten zijn niet van de lucht. Super leuk, zo’n dankbare eter 🙂

Vaak maken we in het weekend of op mama- of papadag een hele rits aan groentehapjes klaar die ik in de vriezer stop. Want als we ’s avonds thuis komen van het KDV heeft Dex gewoon honger en heb ik geen zin meer om eerst nog te moeten koken voor hem. En door ineens een grotere hoeveelheid te maken kost het ook veel minder tijd. Meestal probeer ik meerdere smaken tegelijk in de vriezer te hebben zodat ik hem wel gevarieerd te eten kan geven.

Fruit maken we wel bijna altijd vers of een enkele keer de dag van te voren. Ook op het KDV wordt dagelijks vers fruit klaargemaakt, super fijn! Dat is natuurlijk ook veel sneller klaar want hoef je alleen te pureren. Mocht het nou te dun worden met de staafmixer (bijv. bij meloen of framboos), voeg dan gewoon een (stuk) appel, peer of banaan toe en mix nog even door of verdik het fruit met een eetlepel rijstebloem of speltpap voor baby’s.

De eerste ervaringen met groente en fruit zijn hier dus goed. Ben erg benieuwd of Dex altijd zo’n makkelijke eter blijft. Dat zal vast niet 😉 Binnenkort gaan we langzaam ook met brood, pasta, rijst en vlees beginnen. Al vind ik dat nog wel spannend om hem ineens stukjes te gaan geven. Iemand daar nog goede tips voor?


2 reacties

  1. Wij zijn vanaf 6 maanden begonnen met vaste voeding, daarvoor alleen borstvoeding. En met die 6 maanden zijn we meteen begonnen met het aanbieden in stukjes en zowel groenten als fruit, maar bijvoorbeeld ook stukjes brood. Een Rapley aanpak, omdat ik me wel helemaal kom vinden in de gedachtengang daarachter. Qua allergieën zit er bij ons eigenlijk ook niks in de familie dus hebben we daar niet op gelet, ook zijn over het ontstaan van allergische reacties op sommige groenten en fruit de meningen erg verdeeld.

    Het aanbieden van eten in stukjes is ook meteen zonder problemen gegaan. Janne bracht het eten direct zelf naar de mond en maakte automatisch kauwbewegingen. Leuk om te zien hoe ze het binnen een paar weken steeds vlotter naar haar mondje gebracht kreeg en ze het steeds handiger kon vastpakken. Al snel at ze met de pot mee, op de momenten dat wij zelf iets eten, krijgt Janne ook iets.

    Een enkele keer verslikt ze zich, maar het is goed om te weten dat de kokhalsreflex bij babies nog veel verder naar voren zit dan bij ons. Dus ze gaan al kokhalzen voordat het te diep in de keel kan schieten. Een geruststelling misschien als je straks met het aanbieden van stukjes gaat beginnen! 🙂

    1. Thanks voor het advies! Dat wist ik niet en is inderdaad een geruststellende gedachte 🙂
      Leuk om te horen dat het bij Janne zo soepel liep met eten, super fijn!!
      Ik ga dit weekend maar eens stukjes brood proberen

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.