Devil’s food cake

Devils food cake-met logo

Ingrediënten voor circa 16 stukken:
Voor de cake
• 115g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 300g suiker
• 2 eieren
• 9 eetlepels ongezoet cacaopoeder
• 220g bloem
• Een halve theelepel zout
• 1 theelepel baking soda
• Een halve theelepel bakpoeder
• 120 milliliter espresso (of water wanneer je geen koffie wil gebruiken)
• 120 milliliter melk
Voor de frosting
• 295g Tony’s Chocolonely puur 70% of andere pure chocolade met minsten 70% cacao.
• 120 milliliter water
• 240g ongezouten roomboter
• 40g poedersuiker

Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 175 graden.

Bekleed 2 bakvormen van circa 22 centimeter doorsnede met bakpapier en vet in met boter.

Begin met het maken van de cake. Mix de boter met de suiker in circa 5 minuten tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en mix steeds totdat het ei volledig gemengd is met het botermengsel. Zeef het cacaopoeder met de bloem, het zout, baking soda en het bakpoeder en voeg de helft hiervan toe aan het botermengsel. Mix totdat alles goed gemengd is.

Meng de koffie en de melk en voeg deze toe aan het beslag. Mix wederom totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Meng als laatste de andere helft van de droge ingrediënten door het beslag en mix nog even goed totdat je een mooi egaal cakebeslag hebt.

Verdeel het cakebeslag over de 2 vormen en bak de cakes in het midden van de oven in 25 minuten gaar. De cakes zijn goed wanneer een satéprikker er schoon uit komt als je deze in het midden van de cake steekt.

Laat de cakes volledig afkoelen voordat je verder gaat met de frosting. Eventueel kun je de cakes ook goed al een avond eerder bakken en de frosting de volgende dag pas maken.

Ga verder met de frosting. Hak de chocolade in stukjes en smelt samen met het water au bain-marie (in een kom boven een pan met kokend water). Roer de chocolade af en toe goed door om te voorkomen dat het mengsel aanbrandt. Snijd ondertussen de helft van de boter in blokjes.

Haal het kommetje met de gesmolten chocolade van de pan met heet water af. Voeg de boterblokjes toe aan de gesmolten chocolade. Mix door totdat de boter volledig gesmolten is. Laat het mengsel ongeveer een uur afkoelen op kamertemperatuur. Maak je geen zorgen als het mengsel niet echt opstijft en het water wat naar boven komt drijven, dit had ik ook en komt bij de volgende stap goed.

Mix de rest van de boter glad. Voeg de helft van het chocolademengsel toe en mix tot een egale massa. Voeg nu de poedersuiker en de rest van het chocolademengsel toe en mix tot een stevige chocolade crème. Wanneer  het mengsel nog te zacht is kun je het eventueel nog een kwartiertje of een half uurtje in de koelkast zetten. Doe dit echter niet te lang want dan wordt het te hard door de boter die erin zit.

Nu ga je de taart decoreren. Neem de eerste cake en leg op z’n kop op een bord of presenteerschaal. Verdeel hier een flink laag van de frosting overheen, ongeveer 6 eetlepels. De frosting kun je het mooist verdelen als je een palletmes gebruikt.

Leg de tweede cake er bovenop en verdeel de rest van de frosting over de bovenkant en zijkanten van de taart. Eventueel kun je nog extra decoraties aanbrengen.

Bron: http://www.davidlebovitz.com

 

 

Afgelopen zomer al wees een collega mij op het blog van David Lebovitz en deze taart. Hij leek me heerlijk en kwam dan ook direct op mijn lijstje met recepten om nog eens te proberen. Maar zo’n zware chocoladecake vind ik niet echt passen bij de zomer dus ik besloot het recept nog even uit te stellen tot de herfst. Gisteren had ik familiedag en de traditie is dat een aantal mensen wat bakken zodat we iets lekkers bij de koffie hebben. Ideaal voor mij om nieuwe recepten te proberen en niet alles alleen te hoeven opeten 😉 Ik vond het inmiddels hoog tijd worden voor dit recept en ging daar dus mee aan de slag. Hoewel ik absoluut niet van koffie houd besloot ik dit toch gewoon in het recept te laten en dat was een goede keuze. De cake krijgt er een iets donkerdere smaak van, maar je proeft de smaak van koffie niet echt terug. Het originele recept voor de ganache was wat anders maar werd bij mij geen succes. Gelukkig wist ik het nog te redden en in het recept lees je dan ook mijn aangepaste versie. Ik bakte overigens ook nog een appelkruimelvlaai voor gisteren, maar daarover volgend weekend meer…


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.