«

»

nov 02

Eendenborst met cranberry compote en pastinaak puree

Eend met pastinaakpuree fotoIngrediënten voor 2 personen:
•    1 eendenborstfilet (o.a. verkrijgbaar bij de poelier)
•    2 eetlepels honing
•    1/4 portie cranberry compote
•    1 portie pastinaak puree

Bereid de cranberry compote volgens het recept. Dit kun je al een avond eerder doen. Dan hoef je de saus alleen nog even op te warmen.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Kerf het vet van de eendenborst kruislings in. Let op, kerf alleen in het vet en niet in het rode vlees. Bestrooi de eend met peper & zout. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak de eend ongeveer 5 minuten in een droge koekenpan. Bak vervolgens nog 1 minuut op de vleeszijde. Bij het bakken komt er veel spetterend vet vrij dus let op voor je kleren. Haal de eendenborstfilet uit de pan en leg met de velkant naar boven in een ovenschaal.

Bestrijk de eend met de honing en verdeel nog 4 eetlepels van het vrijgekomen vet van het vlees over de eendenborst. Zet de eend nu 8 minuten in de voorverwarmde oven zodat hij mooi rose van binnen is. Zet opzij en laat rusten onder een stuk aluminiumfolie.

Maak ondertussen de pastinaak puree volgens het recept.

Snijd de eend in plakjes van circa 0,5 centimeter. Serveer op een bord met twee torentjes pastinaak puree en schep wat cranberry compote over de eend. Serveer met de rest van de cranberry compote.

 

Dit is wat mij betreft hét ultieme najaarsrecept al is het ook perfect voor kerst. De smaak van pastinaak hoort voor mij echt bij herfst en winter hoewel de groente tegenwoordig veel langer dan dat in de winkels ligt. Eendenborst is bij mij altijd goed en door de cranberry compote krijgt dit recept een extra feestelijk tintje. Het is een super bijzondere maaltijd die je wel vrij snel op tafel kunt zetten. Vooral als je de cranberry compote al een dag eerder maakt. Ook de pastinaken kun je de dag van te voren alvast schillen, in stukjes snijden en in een flinke laag koud water in een afgesloten pan bewaren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>