«

»

apr 15

Eton mess

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de meringue
•    Eiwit van 1 ei
•    Snufje zout
•    33g fijne kristalsuiker
•    30g poedersuiker
Verder nodig
•    500g zomerfruit (diepvries of vers)
•    4 theelepels kristalsuiker
•    150 milliliter ongeklopte slagroom

Begin met het maken van de meringues. Verwarm de oven voor op 100 graden (elektrisch).

Neem een vetvrije kom en doe hierin het eiwit met een snufje zout. Klop met de mixer tot een schuim. Wanneer het begint te schuimen voeg je in kleine beetjes de kristalsuiker toe terwijl je blijft kloppen. Klop door totdat alle suiker goed gemengd is en je een stevig schuim hebt. Nu spatel je de poedersuiker hier voorzichtig doorheen.

Bekleed je ovenrooster met een vel bakpapier en verdeel het schuim in 4 hoopjes met behulp van een lepel. Droog het schuim 2 uur in de voorverwarmde oven. Laat vervolgens nog minstens 2 uur in de oven staan afkoelen zonder dat je de ovendeur tussendoor open maakt (een nacht kan ook).

Terwijl de meringues in de oven staan ga je verder met de rest van het recept. Neem ongeveer 350 gram van het fruit en doe in een pannetje. Verhit het fruit en blijf roeren totdat er een dikke compote ontstaat. Zet weg om af te koelen.

Klop de slagroom stijf met de suiker.

Nu ga je het dessert samen stellen, doe dit pas als het fruit en de meringues volledig zijn afgekoeld. Neem 4 glazen of schaaltjes. Verbrokkel boven ieder schaaltje circa 2/3 van iedere meringue. Verdeel de fruitcompote hierover, gevolgd door de slagroom. Garneer tenslotte met het verse fruit en verbrokkel het laatste stukje meringue over ieder glaasje. Serveer direct.

 

Nadat ik in januari de mini pavlova’s had gemaakt en die zo makkelijk en lekker bleken was het hek van de dam wat betreft recepten met gebakken meringues. Aangezien de baby nog even op zich liet wachten maakte ik al een week na de mini pavlova 2 nieuwe desserts met zelfgebakken schuim. Eentje daarvan was deze eton mess. Een heerlijk luchtig en fruitig dessert wat je goed kunt voorbereiden. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken koop dan kant en klare meringues, maar ze zijn zo makkelijk zelf te maken dat dit eigenlijk nergens voor nodig is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>