Focaccia met zongedroogde tomaatjes en groene pesto

Focaccia-met logo

Ingrediënten voor 1 brood
•    500 gram tarwebloem
•    7 gram droge gist
•    320 gram water, lauwwarm
•    10 gram zout
•    Scheutje olijfolie
•    3 eetlepels groene pesto
•    10 zongedroogde tomaatjes
•    2 handjes geraspte kaas
•    Zeezout

Roer de tarwebloem met de gist en het water in een beslagkom door elkaar met een pollepel. Kneed 5 minuten en voeg het zout toe. Kneed het deeg nu tot het soepel is en alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Neem een grote kom en vet deze licht in met zonnebloemolie. Leg de deegbal in de kom en draai één keer rond zodat het deeg aan alle kanten bedekt is met de olie. Vet een stuk plastic folie licht in met zonnebloemolie en dek de kom hiermee af. Laat het deeg op kamertemperatuur ongeveer 60 minuten rijzen. Het deeg is goed als het volume ongeveer verdubbeld is en je er met een vinger een gat in kunt prikken dat blijft staan.

Nu ga je het deeg vormen. Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en vorm het tot een bal. Laat deze afgedekt met plastic folie ongeveer 20 minuten liggen. Ondertussen snijd je de zongedroogde tomaatjes in reepjes.

Leg de deegbal op een stuk bakpapier en rol het met een deegroller uit tot een lap van ongeveer 35 bij 45 centimeter. Verdeel de pesto en de reepjes tomaat over de helft van het deeg. Bestrooi met de geraspte kaas. Vouw nu de helft zonder vulling over de gevulde helft en druk de randen goed vast.

Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat nog 40 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden (boven- en onderwarmte). Als je een pizzasteen hebt kun je het brood daar het lekkerst op bakken en verwarm je deze meteen mee in de oven. Dit doe je circa 45 minuten zodat de steen goed op temperatuur komt.

Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en besprenkel met wat olijfolie en grofgemalen zeezout. Bak de focaccia in ongeveer 15 tot 20 minuten in het midden van de oven op een met bakpapier beklede bakplaat goudbruin en gaar. Wanneer je een pizzasteen hebt kun je het brood daar direct op bakken.

Wanneer de focaccia uit de oven komt leg je deze op een rooster en laat je het brood ongeveer 10 minuten afkoelen voor het serveren. Snijd in repen en vervolgens in stukken.

Geïnspireerd op een recept van Uit de keuken van Levine

 

Sinds ik het boek Brood uit eigen oven van Levine van Doorne heb, ben ik eindelijk aan het brood bakken geslagen. Ik vond het altijd een enorme drempel maar heb er nu veel plezier in. Je huis gaat er heerlijk van ruiken en het is ook gewoon leuk om te doen. Op mijn food bucket list van 2015 stond het bakken van een focaccia en het leek me een goed idee om het basisrecept daarvoor op te zoeken op de website van Levine. De vulling bedacht ik zelf. Focaccia is een van mijn favoriete broden. Heerlijk om te serveren bij de soep of tijdens de Paasbrunch. Deze versie is super smaakvol dus je hoeft er verder geen kruidenboter of andere dips meer bij te serveren. Uiteraard kun je volop variëren met de vulling.


2 reacties

    • Lucia op 29/03/2015 om 11:13
    • Reageer

    Ik zag de foto en dacht gelijk Hmmm, lekker met een kop soep. Toen ik het stukje verder ging lezen za ik dat jij dezelfde gedachte had. Gr. Lucia.

    1. Hahaha wat toevallig :)!! Dit is echt een aanrader, denk dat ie hier met Pasen weer de oven in gaat!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.