«

»

nov 30

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas (33)

Ingrediënten voor circa 16 stukken
•    250g zelfrijzend bakmeel
•    125g donkere basterdsuiker
•    2 eetlepels speculaaskruiden
•    Snuf zout
•    175g koude roomboter
•    2 eieren
•    300g amandelspijs (op kamertemperatuur)
•    3 eetlepels blanke amandelen

Begin een dag van te voren met het maken van het deeg. Op deze manier kunnen de smaken van de kruiden goed intrekken en krijg je het lekkerste eindresultaat.

Zeef het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, de speculaaskruiden en een snuf zout boven een kom. Voeg de boter in plakken toe en snijd met twee messen door het meel. Kneed het deeg vervolgens met koele handen snel tot een bal.

Verdeel het deeg in twee ongeveer gelijke porties en wikkel elke portie in huishoudfolie. Laat 1 dag rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Vet een kleine springvorm (16-18 cm doorsnede) in en bekleed met bakpapier

Haal de deeg stukken uit de koelkast en laat ongeveer een half uurtje op kamer temperatuur komen. Splits de eieren en kneed de eidooiers door het amandelspijs.

Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol elk stuk deeg met een deegroller uit tot een lap ter grote van de bakvorm met een dikte van circa 5mm. Is het deeg te korrelig en lastig uit de rollen? Voeg dan een eetlepel melk toe.

Bekleed de onderkant van de bakvorm met de eerste deeglap. Klop de eiwitten los en bestrijk de deeglap ermee.

Verkruimel met je vinger het amandelspijs over de bakvorm en verdeel gelijkmatig over het deeg. Druk het amandelspijs met je vingers of met de achterkant van een natte lepel goed aan. Bestrijk het amandelspijs met eiwit.

Leg de andere deeglap op de vorm en snijd eventuele overtollige randjes weg. Druk alles losjes op elkaar. Bestrijk de bovenkant van het deeg wederom met eiwit. Druk de amandelen in het deeg ter garnering.

Schuif de bakvorm op een bakplaat in de oven en bak de gevulde speculaas in circa 30 minuten goudbruin en gaar, net onder het midden van de oven.

Laat de speculaas afkoelen in de vorm op een rooster. Verwijder vervolgens voorzichtig de vorm en snijd in stukken.

Bron: Het grote Sinterklaas kookboek

 

Zoals ik gisteren al schreef had ik me dit jaar voorgenomen om met Sinterklaas zelf gevulde speculaas te maken. Wij vierden met mijn familie gisteravond al Sinterklaas en hadden lootjes getrokken. Ik mocht iets voor mijn vader verzinnen maar ben niet zo goed met surprises. Dichten gaat me gelukkig beter af dus schreef ik bij ieder kado een gedichtje. Mijn vader is gek op gevulde speculaas en had deze op zijn verlanglijstje geschreven. Kwam dat even goed uit, ik wilde die toch nog maken en had daarmee meteen toch nog een soort van surprise (althans een zelfgemaakt iets 😉 ). Ik had nog een klein beetje deeg en spijs over dus had voor mezelf nog een klein gevuld speculaas taartje gebakken voor tijdens mijn thuiswerkdag op vrijdag. Want ik moest natuurlijk wel even voor kunnen proeven om jullie te kunnen vertellen hoe deze zelfgemaakte gevulde speculaas smaakt. Nou die smaakt echt heel erg goed kan ik je vertellen en is niet te vergelijken met de voorverpakte gevulde speculaas uit de supermarkt. Het deeg is heerlijk kruidig en het spijs is lekker fris dankzij de citroen die er doorheen zit. Het recept is ook vrij snel gemaakt. Begin dus dit weekend met het maken van de amandelspijs, maak woensdag je deeg en bak de speculaas donderdagavond. Dan heb je vrijdag een heerlijk en passend lekkernij voor tijdens Sinterklaasavond.


2 reacties

  1. Huub

    Hij is heerlijk Sanne. Nogmaals bedankt voor deze lekkere surprise, die kun je me ieder jaar voorzetten.

    1. Sanne Arts

      Gelukkig maar en graag gedaan natuurlijk! Heb je ‘m al bijna op ;)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>