Gezond banaanbrood

Gezond banaanbrood foto 1

Ingrediënten 1 cake:
•    210g volkoren spelt meel (o.a. verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Je kunt dit ook vervangen voor (volkoren) tarwebloem).
•    2 theelepels kaneel
•    1,5 theelepel bakpoeder
•    3 rijpe bananen
•    3 eiwitten
•    2 goudreinetten
•    3 eetlepels olijfolie
•    1 eetlepel walnotenolie (o.a. verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Je kunt dit ook vervangen voor een extra eetlepel olijfolie.)
•    110g rozijnen
•    50g gedroogde abrikozen

 

Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Bekleed een cakevorm met bakpapier.

Snijd de abrikozen in grove reepjes, doe met de rozijnen in een kom en laat circa 10 minuten wellen in gekookt water.

Zeef het speltmeel met het bakpoeder en de kaneel in een kom en schep goed door elkaar.

Schil de appels, snijd in blokjes en voeg toe aan het meel mengsel. Zorg er hierbij voor dat je de blokjes appel goed met meel bedekt, dit zorgt er namelijk voor dat de appels tijdens het bakken mooi verdeeld blijven zitten en niet allemaal naar de bodem zakken.

Prak de bananen en roer de eiwitten los met een vork. Giet de abrikozen en rozijnen af en voeg hier de olijfolie en walnoten olie aan toe. Meng dit met de eiwitten en de geprakte bananen door voorzichtig te roeren.

Voeg nu het bananenmengsel toe aan het meel-appel mengsel en spatel voorzichtig door elkaar. Het beslag is compacter dan je van bijvoorbeeld een cakebeslag gewend bent maar dit hoort zo. Doe het beslag in de cakevorm en bak het banaanbrood in circa 45 minuten gaar in het midden van de oven. Laat eerst circa 15 minuten afkoelen in de vorm op een rooster. Haal daarna het brood uit de vorm en laat volledig afkoelen op het rooster.

Inspiratie: Gezond Genieten – Amber Albarda

 

Eerder schreef ik al over het boek “Eet jezelf mooi, slank & gelukkig van Amber Albarda. Als vervolg op dit boek kwam zij met een kookboek “Gezond Genieten”. Dit recept is een variant op het gezond banaanbrood van Amber. Het is een gezond alternatief voor een plakje ontbijtkoek (vaak veel suikers) of ander tussendoortje. Het beste van dit recept is dat het binnen 15 minuten in de oven staat en smaakt als een plakje appelcake maar niet ongezond is omdat er geen boter of suiker in zit. Het is heerlijk als ontbijt of tussendoortje. Als ik dit maak, vries ik het meestal in plakken in zodat ik ’s ochtends voordat ik ga werken alleen een pakketje uit de vriezer hoef te pakken en meteen een gezond tussendoortje voor op mijn werk heb. Je kunt met dit recept eindeloos variëren, kijk voor inspiratie bijvoorbeeld eens op het blog van Caroline waar je 2 heerlijke varianten vindt onder de naam “bananen-spelt brood”.

Weet je niet wat je met overgebleven eierdooiers kunt doen? Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om deze lekkere groenteroostaart mee te maken of maak je eigen mayonaise.


2 reacties

  1. Mmmmm… Echt super lekker!!! Heb vier warme plakjes met m’n ouders gegeten en de rest ingevroren voor at work!! 🙂 thnx for sharing. Reminds me of Vanuatu (daar kregen we bij een van onze basic bungalows elke ochtend bananenbrood jumm)!

    1. Lekker hè?! Je moet die amandel kruiden cake met banaan ook maar eens proberen. Dat is momenteel mijn favoriet 😉

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.