«

»

aug 23

Gezond mango brood

Mango gember brood (2)

Ingrediënten voor 1 cake:
•    50g havermoutvlokken of havermoutmeel
•    125g volkoren speltmeel (o.a. verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Je kunt dit eventueel ook vervangen voor volkoren tarwebloem)
•    1 theelepel baking soda
•    1 theelepel bakpoeder
•    2 flinke theelepels kaneel
•    2 theelepels gemberpoeder
•    150g rozijnen
•    450g mango
•    2 eieren
•    75ml zonnebloemolie

Voor dit recept heb je een staafmixer nodig.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Snijd de mango in stukjes. Houd ongeveer 2 handjes gesneden mango achter, deze gaan straks in stukjes door het brood. Pureer de rest van de mango met de staafmixer tot een puree.

Bekleed een cakeblik met bakpapier.

Vermaal de havermoutvlokken tot meel in de keukenmachine (of gebruik havermoutmeel). Meng het havermoutmeel met het speltmeel, baking soda, bakpoeder en de kruiden en zeef alles boven een kom. Meng de achtergehouden stukjes mango samen met de rozijnen door het meel mengsel. Zorg ervoor dat mango en rozijnen goed met meel bedekt zijn, dit zorgt ervoor dat ze straks tijdens het bakken niet naar de bodem gaan zakken.

Klop de eieren los en meng met de zonnebloemolie en de mango puree. Spatel nu in delen het meelmengsel hier doorheen, waarbij je steeds zorgt dat het meel helemaal gemengd is met de natte ingrediënten voordat je weer nieuw meel toevoegt.

Doe het beslag in het cakeblik. Bak het brood in 55 – 60 minuten gaar in de oven. Doe de satéprikker test om te kijken of het brood gaar is: steek een satéprikker in het midden van het brood, als de prikker er droog uitkomt is het brood gaar, anders moet het nog iets langer in de oven.

 

Nu we weer terug zijn van vakantie is het weer tijd om een beetje op te letten wat ik eet. Dat zal deze week nog lastig genoeg worden want er staan wat etentjes en feestjes gepland. Juist daarom dook ik vandaag zodra de eerste vakantiewas in de machine zat, meteen de keuken in om een verantwoord tussendoortje voor deze week te maken. Ik koos ditmaal voor een oude favoriet: gezond banaanbrood. Vlak voor onze vakantie maakte ik echter bovenstaand gezond mango brood wat een variatie is op het eerder gepubliceerde rabarber aardbeien brood. Het is maar een kleine aanpassing van het recept maar zo lekker dat ik het toch met jullie wilde delen. Bak het brood in het weekend en snijd het nadat het volledig is afgekoeld in plakken. Als je de plakken goed inpakt in aluminiumfolie kun je het mango brood makkelijk invriezen zodat je een lekker en verantwoord tussendoortje voor de hele week hebt.


2 reacties

  1. Caithlin

    heb hem vandaag gemaakt al bleef hij bij mij nogal nattig ook na nog 30 min langer in de oven te hebben gezeten. maar desondanks smaakt hij goed perfect tussendoortje 🙂 bedankt

    1. Sanne Arts

      Hoi Caithlin,

      Vervelend dat het brood nattig bleef. Ik heb dat soms ook inderdaad. Denk dat het komt omdat de ene mango natter is dan de andere. Je zou een volgende keer iets minder olie kunnen gebruiken, dat helpt.
      Gelukkig vond je ‘m wel lekker 🙂

      Groetjes, Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>