Gezonde amandel kruidencake

Gezonde amandel kruidencake met logo

Ingrediënten 1 cake:
•    190g blanke amandelen (of amandelmeel)
•    3 bananen
•    2 eieren
•    3 eetlepels olijfolie
•    100g rozijnen
•    1 theelepel bakpoeder
•    1 theelepel baking soda
•    1 theelepel gember
•    1 theelepel kaneel
•    1 theelepel anijszaad
•    2 eetlepels koek & speculaaskruiden

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bekleed een cakevorm met bakpapier.

Doe de rozijnen in een kom en laat circa 10 minuten wellen in gekookt water.

Maal de amandelen in de keukenmachine tot een grof meel. Je kunt ook amandelmeel kopen maar dit heeft minder smaak en ik vond juist de grove structuur van de cake erg lekker.

Meng het amandelmeel met het bakpoeder, de baking soda en de kruiden. Als je niet alle kruiden in huis hebt kun je bijvoorbeeld ook extra kaneel of koekkruiden toevoegen.

Klop de eieren los en voeg de olijfolie hier aan toe. Prak de bananen met een vork. Meng de bananen met het eiermengsel en voeg het geheel toe aan het meelmengsel. Roer met een spatel voorzichtig door elkaar tot een beslag. Het beslag is compacter dan je van bijvoorbeeld een cakebeslag gewend bent maar dit hoort zo.

Giet tenslotte de rozijnen af en roer deze voorzichtig door het beslag. Doe het beslag in de cakevorm en bak de amandel kruidencake in circa 50 minuten gaar in het midden van de oven. De cake is goed wanneer je erin prikt met een satéprikker en deze er droog uitkomt.

Wanneer je deze cake, net als ik, als gezond tussendoortje wil eten kun je ‘m prima in plakjes invriezen. Laat de cake eerst helemaal afkoelen en snijd dan in plakken. Verpak iedere plak goed in aluminiumfolie en doe in de vriezer. Nu kun je iedere ochtend een plak uit de vriezer pakken en meenemen naar kantoor.

 

Misschien had je al gezien tijdens mijn update over de eerste week suikervrij dat ik deze amandel kruidencake gemaakt had. Ik wilde weer eens een suikervrij baksel maken en dit keer wilde ik dat maken met amandelmeel. Al langer had ik het idee om een  cake met veel kruiden te maken en dit leek me wel een goede combinatie met de amandelsmaak. Dat bleek inderdaad het geval te zijn, wat een topper is dit zeg! Doordat ik de amandelen niet helemaal fijngemalen had, heeft de cake nog een kleine crunch en de kruidige smaak is werkelijk waar heerlijk. Voeg daar nog het zoete van de rozijnen aan toe en het feest is compleet! Ik denk dat ik ’n nieuwe favoriet gevonden heb in de categorie gezonde baksels. Deze versie is inmiddels bijna op dus er gaat hier binnenkort een nieuwe de oven in 🙂


2 reacties

    • Laura op 17/07/2017 om 06:44
    • Reageer

    Erg lekker van smaak maar het brood was niet zo compact na het bakken. Denk dat ik de volgende keer wat bloem extra toe moet voegen omdat ik amandelmeel heb gebruikt. Bedankt voor het delen.
    Groetjes Laura

    1. Wat leuk dat je zo enthousiast recepten van mijn blog aan het maken bent 🙂
      Het kan ook liggen aan de grootte van de eieren die je gebruikt en het uitlekken van de rozijnen. Maar een lepel (of 2) bloem toevoegen kan sowieso geen kwaad. Smakelijk!

      Groetjes, Sanne

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.