Grapefruit curd

Grapefruit curd met logo

Ingrediënten voor 1 flinke pot:
•    Geraspte schil van 1 grapefruit
•    Sap van een halve grapefruit
•    50g boter op kamer temperatuur
•    150g witte basterdsuiker
•    2 eieren

Rasp de schil van de grapefruit en pers het sap van een halve grapefruit er boven uit.

Snijd de boter in kleine stukjes en voeg daar de suiker aan toe.

Kluts de eieren in een kommetje en verwarm ze au bain marie (boven een pannetje met water wat tegen de kook aanzit; let goed op dat het water het kommetje niet raakt!). Voeg het botermengsel en het grapefruitmengsel toe en roer goed door. Blijf goed roeren totdat alles gemengd en gesmolten is.

Laat vervolgens circa 20 minuten inkoken totdat de grapefruit curd aan de bolle kant van een houten lepel blijft plakken. Roer tussendoor regelmatig door. Giet de curd in een pot en laat verder afkoelen. De grapefruit curd is nog een beetje dun als je het in de pot doet maar dikt nog verder in door het afkoelen. Deze curd kun je 1 maand in de koelkast bewaren en circa 3 maanden in de vriezer.

 

Met kerst kreeg ik van mijn zwager citroenen uit eigen tuin. Ik wist meteen wat ik er mee zou doen: lemon curd maken! Dat was al lang geleden en vind ik echt ontzettend lekker. Dit bracht mij op het idee om meteen ook een nieuwe curd uit te proberen, namelijk eentje met grapefruit. Ik gebruikte deze grapefruit curd als vulling van kleine taartjes waarvan je het recept zaterdag van me krijgt. Maar je kunt er natuurlijk van alles mee doen: smeer ‘m op je brood, een rijstwafel, pannenkoek of een plak cake of roer ‘m door je yoghurt. Allemaal even lekker! Net als grapefruit heeft de curd een heerlijk zuurtje. Maak ‘m vanavond of morgen alvast dan heb je zaterdag binnen no time heerlijke taartjes op tafel staan…


4 reacties

Naar het reactie formulier

    • Lianne Wimmenhove op 31/10/2018 om 11:38
    • Reageer

    Deze wel gelukt!! Heerlijk is die zeg!!
    Met boter bedoel jij ongezouten roomboter toch?? Zag een filmpje op youtube waarbij er gezouten roomboter werd gebruikt…
    vanavond proberen met sinaasappel 👍🏻

    1. Hoi Lianne,
      Sorry ik had dit berichtje van je niet gezien.
      Maar fijn dat deze gelukt is en in de smaak viel. Ja ik bedoel inderdaad ongezouten roomboter. Hoewel het ook interessant klinkt om eens met gezouten te proberen qua smaak.
      Maar als ik in mijn recepten gezouten boter gebruik, zet ik dit er altijd expliciet bij.
      Was het ook gelukt met de sinaasappel?
      Liefs, Sanne

        • Lianne Wimmenhove op 10/11/2018 om 09:23
        • Reageer

        Ja zeker, ook gelukt met de sinaasappels!!
        De grapefruitcurd afgelopen week al in een taart gebruikt, in combinatie met bloedsinaasappelbavarois… een regelrechte hit 👍🏻

        1. Hmm dat klinkt heerlijk zeg! Moet ik ook eens proberen, goed idee!
          Liefs, Sanne

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.