Groenteroostaart

Groenteroostaart post

 

Ingrediënten voor 2 personen:
Bodem

• 140g speltbloem (o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza)
• 70g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
• 1 losgeklopt ei
• 1 tot 2 eetlepels koud water

Vulling

• 1 courgette
• 1 pastinaak
• 2 winterpenen
• 2 eierdooiers
• 150 gram kruidenroomkaas
• Scheutje olijfolie
• 1 volkoren beschuit
• Peper & Zout naar smaak

 

Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de roomboter met je handen of in de keukenmachine. Voeg het ei en water toe en kneed tot een soepel deeg. Maak van het deeg een platte plak, wikkel in plastic folie en leg even in de koelkast om op te stijven terwijl je de rest voorbereidt. Eventueel kun je het deeg ook een dag eerder maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Meng de kruidenroomkaas met de eierdooiers en een scheutje olijfolie. Roer goed los en breng op smaak met peper & zout.

Was de groente en schil de wortels en pastinaak. Schaaf de groente in dunne plakken in de lengte. Dit kan met een kaasschaaf (kijk wel uit voor je vingers!) of mandoline.

Vet een kleine springvorm (doorsnede van 16-18cm) in en bekleed met bakpapier. Rol het deeg uit (gebruik eventueel wat extra speltbloem als het teveel plakt) en bekleed de springvorm ermee. Snijd het eventuele overtollige deeg weg, prik de bodem in met een vork en bestrooi met 1 verkruimelde beschuit (of paneermeel).

Verdeel het kruidenkaas mengsel over de bodem van de taart. Druk de groenteplakken op hun zijkant op het kruidenkaas mengsel. Werk hierbij van buiten naar binnen en wissel de verschillende soorten groenten af zodat er een soort roos ontstaat.

Bak de taart in circa 35 minuten goudbruin en gaar.

Bron: MiCook & Rudolph’s Bakery

 

Ik maak graag gerechten uit de oven en hartige taarten zijn dan eigenlijk wel favoriet. Voor mijn verjaardag kreeg ik het boek van Rudolph’s Bakery waarin ik deze heerlijke groenteroostaart zag. Hij ziet er super mooi uit en is ook nog eens hartstikke lekker! De pastinaken liggen nu nog in de winkel, maar kun je ook vervangen voor extra wortel of bijv. aubergine. Ik heb het recept hier en daar wat aangepast en de bodem vervangen voor een speltbloem variant, gebaseerd op een volkoren bodem die ik ooit op het inspirerende blog van MiCook tegen kwam. Als je weinig tijd hebt, kun je dit gerecht prima een dag eerder voorbereiden. Als je er voor kiest om een hartige taart eerder te maken moet je deze altijd wel alvast gedeeltelijk bakken aangezien het ei/roomkaas mengsel anders helemaal in de bodem gaat trekken waardoor deze te nat wordt. Ik maakte de taart zelf ook een dag van te voren en bakte hem toen 20 minuten in de oven. Vervolgens hoefde ik op de dag dat we dit aten de taart alleen nog maar 20 minuten in de oven te zetten.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.