Hartige scones met zongedroogde tomaten

Scones met zongedroogde tomaten-met logo

Ingrediënten voor 7 scones
Voor de scones
•    60g bloem
•    60g volkoren meel (of gebruik 60g bloem extra)
•    10g bakpoeder
•    Snufje zout
•    30g koude ongezouten roomboter
•    1 ei
•    45 ml melk
•    30g Parmezaanse kaas
•    6 zongedroogde tomaatjes
•    1 theelepel oregano
Voor de bieslook room
•    3 eetlepels ricotta
•    2 handjes bieslook
•    Flinke snuf versgemalen peper

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Bekleed de bakplaat van de oven met bakpapier.

Laat de tomaatjes uitlekken in een zeef en rasp de kaas.

Zeef het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en het zout boven een kom en meng door elkaar. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe. Snijd deze met twee messen door het meel.

Snijd de tomaatjes in stukjes en roer samen met de kaas en de oregano door het meel. Klop het ei los met de melk en voeg dit mengsel toe aan het meel. Meng voorzichtig door elkaar zonder teveel te roeren.

Stort het deeg op een bloem bestoven aanrechtblad en duw samen tot een bal. Rol het deeg vervolgens uit tot een lap circa van circa 2 centimeter dikte. Steek 10 cirkels met een doorsnede van circa 8 cm uit het deeg met behulp van een vormpje of met bloem bestoven glas. Uiteraard kun je tussendoor het deeg weer samenpakken en opnieuw uitrollen.

Leg de cirkels op de bakplaat. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Bak de scones in het midden van de oven in circa 10 minuten goudbruin en gaar.

Terwijl de scones in de oven staan maak je de bieslook room. Knip of hak de bieslook fijn en roer door de ricotta.

Serveer de scones direct, ze zijn warm het lekkerst! Serveer er eventueel ook nog een zelfgemaakte groene pesto bij.

Bron: De Bakparade

 

Mijn werk bevindt zich op kruipafstand van de Bakkerswinkel en dus komt het regelmatig voor dat ik daar een lunchafspraak heb. Zo nu en dan trakteer ik mezelf dan op een hartige scone met zongedroogde tomaatjes, super lekker! Je snapt het al, die wilde ik dus graag ook een keer zelf maken. Vorig jaar deelde ik dit recept voor zoete scones met jullie, ook echt een aanrader! Oorspronkelijk was mijn idee om dat recept een beetje aan te passen om er een hartige variant van te maken maar met het resultaat wat dat gaf was ik niet tevreden. Voor een nieuwe poging besloot ik daarom toch maar even te googlen naar een receptje en daarbij kwam ik op het blog van Inge terecht. Gelukkig was haar recept stukken beter 🙂 Deze scones met zongedroogde tomaatjes en bieslook room zijn een heerlijke verwenlunch, maar ook super lekker als hapje op een feestje of als onderdeel van een high tea. Dit recept is, net als de zoete versie, warm het lekkerst, want de scones drogen vrij snel uit. Stop ze daarom pas in de oven vlak voordat je ze wilt serveren. Je kunt dan alle stappen al doorlopen maar legt de bakplaat in de koelkast tot gebruik. Ook de bieslook room kun je prima eerder maken. Mocht je nog scones overhouden en ze een dag later op willen eten. Leg ze dan even een paar minuutjes in de oven op 160 graden. Zo zijn ze weer lekker vers en warm!


2 reacties

    • Lucia op 25/03/2015 om 06:41
    • Reageer

    Persoonlijk lijkt me deze variant wel heel lekker, maar ik ben bang dat de andere hier toch voor de naturel of zoete variant gaan. Mijn zus heeft de naturel en de choco scones al bij me besteld voor de pasen.

    1. Hahaha ja die zoete zijn ook erg lekker inderdaad! Maar als lunch of hartig hapje zijn deze wel echt een hele lekkere afwisseling 🙂
      Hopelijk vallen de zoete naturel en chocolade scones met Pasen in de smaak!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.