«

»

dec 29

Hazenpeper

hazenpeper-met-logo

Ingrediënten voor 4 personen:
•    Flinke klont roomboter
•    4 hazenbouten
•    2 uien
•    1 teen knoflook
•    2 laurierblaadjes
•    500 milliliter paddenstoelen bouillon
•    300 milliliter rode wijn
•    275g ontbijtkoek

Laat de hazenbouten op kamertemperatuur komen. Snipper alvast de uien.

Neem een stoofpan en laat hierin de boter op middelhoog vuur goed heet worden. Wacht tot het bruisen van de boter is opgehouden en leg de hazenbouten in de pan. Schroei de stukken vlees aan alle kanten dicht door ze te draaien met behulp van een tang.

Wanneer het vlees is dichtgeschroeid voeg je de gesnipperde uien toe samen met de laurierblaadjes. Pers de knoflook uit boven de pan. Laat even fruiten totdat de ui glazig begint te worden. Snijd ondertussen de ontbijtkoek in plakken.

Zet de pan op je kleinste pitje en draai het vuur helemaal laag. Voeg de bouillon en rode wijn toe aan het vlees en verkruimel de ontbijtkoek er boven. Zorg dat al het vlees ondergedompeld is. Doe de deksel op de pan en laat circa 2 uur stoven op laag vuur. Roer tussendoor af en toe even door.

Draai het vuur uit en vis de laurierblaadjes uit de pan en gooi weg. Haal de hazenbouten een voor een uit de saus, haal het vlees van de botjes met behulp van 2 vorken. Gooi de botjes weg en pluk het vlees met de vorken tot stukjes. Doe al het vlees terug in de saus in de pan.

Je kunt de hazenpeper nu laten afkoelen en in de koelkast bewaren tot gebruik of je serveert hem direct. Als de saus te waterig is voeg je nog wat extra ontbijtkoek toe en kook je het geheel nog even door.

 

Heel lang heb ik getwijfeld wat ik dit jaar met Kerst zou serveren. Een zwangerproof kerstmenu vinden viel me een beetje tegen. Ik kwam toch al snel uit op klassieke recepten zoals iets met gerookte zalm, beef wellington, eendenborst, wild met portsaus, stoofpeertjes, etc. Maar rauwe vis en rood vlees zijn natuurlijk een no go evenals alcohol. Nu is het wel zo dat in het kookproces het grootste gedeelte van de alcohol vervliegt maar toch neem ik liever geen enkel risico en doe ik dat dus toch niet. Toen kwam een eveneens zwangere collega van mij met een briljant idee: waarom gebruik je geen alcoholvrije wijn voor je gerecht? Dat ik daar zelf niet aan gedacht had, wat stom! Helemaal blij met dit nieuwe inzicht besloot ik een nieuw recept te proberen voor het diner met mijn ouders en maakte deze hazenpeper. Het kost wel even wat tijd maar veruit het grootste gedeelte van de tijd hoef je niets te doen. Wij hadden Eerste Kerstdag een heerlijke relaxdag met z’n tweeën en terwijl de hazenpeper stond te stoven, lagen wij op de bank met een film. Ik vond het dan ook een ideaal recept en het resultaat smaakt echt heerlijk! Je kunt dit recept prima een dag eerder maken, laten afkoelen en in de koelkast bewaren tot gebruik. Zelfs invriezen is een prima optie. Een topper voor op de zondagmiddag of misschien wel voor oud & nieuw aanstaande zaterdag?


2 reacties

  1. ria

    Wij mochten van deze hazenpeper genieten en vonden hem HEERLIJK.
    Zeker een aanrader !!

    1. Sanne Arts

      Dank je wel 🙂 Wij hebben er dinsdag weer van gesmuld en ben blij dat er ook nog een restje in de vriezer zit 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>