Herfst risotto met champignons

Herfst risotto met champignons (7)

Ingrediënten voor 4 personen:
•    225g biologische zilvervlies rijst (o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza)
•    2 rode uien, fijn gesnipperd
•    1 bakje kastanje champignons, in plakjes gesneden
•    1/2 liter bospaddenstoelen bouillon
•    1 glas droge witte wijn
•    1/2 bosje bieslook
•    6 plakken parmaham
•    100g port salut
•    75 gram rucola

Kook de rijst 20 minuten in een kookpan in water. Snijd ondertussen de rode uien en de champignons. Verwarm de oven voor op 200°C.

Giet de rijst af. Smoor de rode ui in een grote wok of hapjespan en voeg de rijst hieraan toe. Voeg het glas wijn en twee flinke soeplepels bouillon toe. Laat garen totdat het vocht bijna is opgenomen en voeg steeds weer ongeveer 2 soeplepels bouillon toe wanneer het vocht bijna is opgenomen.

Doe tijdens die proces steeds het deksel op de pan en laat de rijst in 15 tot 20 minuten gaar koken, roer tussendoor regelmatig door en voeg indien nodig extra water of nog een scheutje wijn toe.

Terwijl de rijst gaart bekleed je een bakplaat met bakpapier en leg je de plakken parmaham hierop. Bak deze in 8 minuten krokant in de voorverwarmde oven.

Verdeel de port salut in kleine stukjes en snijd of knip de bieslook fijn. Als de rijst bijna gaar is voeg je de champignons toe. Haal de parmaham uit de oven en scheur deze in stukjes. Voeg de bieslook, port salut en parmaham (houd een paar stukjes achter ter garnering) toe aan de risotto en roer alles door elkaar. Serveer met de rucola.

Zelf vind ik een kookring altijd een mooie manier om risotto te presenteren: zet de ring (doorsnede 10 cm) in het midden van het bord en doe er een flinke toef rucola in. Schep hier bovenop de risotto en garneer met een klein beetje rucola of verse kruiden en de achtergehouden parmaham.

 

Ik houd van risotto en dit blijft mijn favoriete variant. De combinatie van champignons, parmaham en port salut met de nootachtige smaak van rucola is echt heerlijk en past perfect bij de herfst! Sinds ik het boek “Eet jezelf mooi, slank & gelukkig” van Amber Albarda gelezen heb, eet ik eigenlijk alleen nog maar zilvervlies rijst van de natuurwinkel (hier zit namelijk het voedzame zilvervliesje nog omheen). Aangezien dit een onbewerkte rijstsoort is, heb je wat meer geduld nodig vanwege de langere kooktijd. Mocht je liever een gewone risottorijst van de reguliere supermarkt gebruiken dan kun je de rijst direct toevoegen aan de ui en is het niet nodig om deze eerst 20 minuten apart te koken. Dit recept is ook erg lekker met zachte geitenkaas in plaats van port salut. Voor iedereen die graag vegetarisch eet: dit recept is ook heerlijk zonder de parmaham.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.