Herfstsalade met rode kool

Rode kool herfst salade (15)

Ingrediënten voor 4 personen
•    1/2 rode kool
•    75g walnoten
•    70g parmaham
•    5 eetlepels olijfolie
•    2 peren (ik gebruikte conference)
•    1 flinke eetlepel honing
•    1 flinke eetlepel balsamicoazijn
•    1 eetlepel appelciderazijn
•    1 bosje krulpeterselie
•    130g taleggio kaas (een andere sterke kaas of blauwaderkaas kan ook)

Verwijder de buitenste bladen van de kool en snijd de kool in kwarten. Verwijder nu de harde kern en snijd de kool in dunne reepjes. Als je een keukenmachine hebt, bespaar je jezelf veel tijd door de kool daarmee te snijden.

Hak de walnoten in grove stukken en snijd de peer in schijfjes. Scheur de plakjes parmaham in stukken. Bak de parmaham in 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan totdat ze krokant zijn. Meng intussen de rode kool met de walnoten en peer in een grote schaal. Snijd de kaas alvast in blokjes en knip of snijd de peterselie.

Neem de parmaham uit de pan en verdeel over de salade. Voeg nu de honing, balsamico azijn en appelciderazijn aan de pan toe en roer met een spatel de aanbaksels van de pan los. Draai het vuur uit, voeg de resterende 3 eetlepels olijfolie toe en meng de dressing goed. Voeg de warme dressing nu toe aan de salade en schep de salade door om de dressing goed te verdelen.

Strooi de peterselie en kaasblokjes over de salade en serveer direct.

Bron: delicious. november 2014

 

Ik ben niet altijd even dol op rauwe rode kool, maar toen ik dit recept zag in delicious wilde ik het toch eens proberen. De recepten van Janneke Philippi zijn hier namelijk vaak een succes. En ik moet je zeggen de combinatie van smaken in dit gerecht is ook weer fantastisch: hartige parmaham met pittige kaas, zoetzure dressing en frisse rode kool maken deze salade een ware smaaksensatie. Salades vallen hier altijd goed in de smaak maar met dit koudere weer eten wij toch ook graag iets warms. Omdat je deze herfstsalade van rode kool lauwwarm serveert is dit gerecht een goede oplossing. Je kunt het overigens ook prima koud eten, dat deed ik namelijk nog 2 dagen voor de lunch met de restjes 😉

Weet je niet zo goed wat je met de andere helft van de kool moet doen? Die kun je gebruiken om zelf rode kool mee te maken (die je ook goed kunt invriezen), hier lees je hoe je dat doet!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.