«

»

mrt 28

Tips voor een geslaagde high tea

Ik ben gek op high tea, de combinatie van zoet & hartig, lekker veel brood, lang tafelen en gezellig kletsen. Kortom: what’s not to like?! Eigenlijk vind ik het wel passen bij Pasen, dus daarom vandaag de nodige tips voor het zelf organiseren van een high tea. High tea met Pasen niets voor jou? Misschien dat mijn gisteren gepubliceerde 3 gangen Paasmenu dan beter bij je past?
High tea met logo
De tips
•    Zorg voor een goede balans tussen zoet en hartig en varieer ook daar binnen met smaken.
•    Denk goed na over de hoeveelheden. Bij een high tea heb je al snel veel te veel eten. Ga uit van kleine porties per persoon per gerecht.
•    Heb je weinig tijd of krijg je moeilijke eters? Maak het jezelf gemakkelijk door geen wraps of sandwiches voor te bereiden. Koop in plaats daarvan wat kleine broodjes en lekker beleg en laat iedereen zijn of haar eigen sandwich creëren.
•    Vind je al die kleine hapjes veel moeite? Je kunt ook werken met taarten of quiches van normale grootte en deze in kleine punten snijden en serveren.

Het eten
Uiteraard kun je volop variëren met het eten wat je serveert. Hierbij een paar van mijn favorieten:

Hartig:
•    Roggebrood met brie en honingwalnoten (1 per persoon)
•    Wrap rolletjes met serranoham (1 stukje per persoon)
•    Wrap rolletjes met zalm (1 stukje per persoon)
•    Scones met zongedroogde tomaat en bieslook room (een halve scone per persoon)
•    Brie spinazietaartje (1 per persoon)
•    Pastinaak appelsoep (ga uit van een espressokopje per persoon)
•    Kipcocktail met mandarijntjes (ga uit van een klein glaasje per persoon)

Zoet:
•    Scones met clotted cream (een halve scone per persoon)
•    Lemon curd of passievruchtencurd voor bij de scones (1 portie)
•    Brownie met frambozen en witte chocolade (klein blokje per persoon)
•    Millionaire’s shortbread (klein blokje per persoon)
•    Mini worteltaartjes (1 per persoon)
•    Appelkruimelplaattaart (klein stukje per persoon)
•    Monchoutaart in een glas (ga uit van een klein glaasje per persoon)

Voor de hartige en zoete scones kun je uitgaan van een halve scone per persoon. Maar je kunt natuurlijk ook mini scones maken. Verkort dan ook de baktijd met 2 minuten.

Voor de mini worteltaartjes neem je deze worteltaartkerstboompjes als uitgangspunt. Je steekt nu alleen mooie kleine cirkels uit het deeg, of gebruik een ander leuk vormpje. De kerstboompjes waren vrij groot dus je kunt er vanuit gaan dat je nu een dubbele hoeveelheid uit dit recept haalt.

Het recept voor de  appelkruimelplaattaart is normaal gesproken voor 20 personen en dan heb je grote stukken. Voor een high tea van 10 personen zou ik daarom aanraden slechts 1/4 van het recept te gebruiken.

Voor de monchoutaart in een glas kun je uitgaan van het dubbele aantal personen. Dat wil zeggen het recept op de site is een nagerecht voor 4 personen. Deze hoeveelheden kun je tijdens een high tea gebruiken voor 8 personen. Hetzelfde geldt voor de kipcocktail met mandarijntjes.

De planning
Weekend van 28/29 maart
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan de thee en eventueel ook lekkere wijn of prosecco.

Maak ook alvast de lemon curd of passievruchtencurd voor bij de scones en bewaar deze in de koelkast.

Twee dagen van te voren
Vandaag haal je alle verse producten in huis.

Maak alvast de soep en laat deze goed afkoelen. Bewaar vervolgens afgesloten in de koelkast.

Ook maak je vandaag alvast de clotted cream voor bij de zoete scones en de bieslook room voor bij de hartige scones.

Tenslotte bak je brownies en maak je het millionaire’s shortbread alvast vandaag. Laat allebei goed afkoelen en snijd alvast in blokjes. Zorg dat je de brownies en het millionaire’s shortbread bewaart in een goed afgesloten bak.

Een dag van te voren
Vandaag maak je alvast de kipcocktail. Bewaar in een grote bak en houd wat saus apart. Morgen doe je deze pas in glaasjes.

Verder bak je vandaag de appelkruimelplaattaart. Laat deze goed afkoelen en snijd alvast in kleine blokjes.

Tenslotte bak je vandaag de mini worteltaartjes. Maak ook alvast de frosting maar bewaar deze apart in de koelkast.

De dag van de high tea
Vanochtend maak je eerst de roggebroodjes met brie en honing walnoten, de wraps met serranoham en de wraps met zalm.

Ga verder met de brie spinazietaartjes. Bak deze nog niet, dit doe je pas wanneer je gasten er zijn zodat je ze warm kunt serveren.

Vervolgens maak je het deeg voor de hartige en zoete scones. Let de scones alvast klaar op een bakplaat om af te bakken maar doe dit pas later aangezien je ze graag warm wil kunnen serveren.

Tenslotte snijd je de sla voor de kipcocktail en verdeel je deze over de glaasjes. Ook maak je nu de monchoutaart in een glas. Verdeel ook alvast de frosting over de worteltaartjes.

Dek de tafel voordat iedereen arriveert. Vergeet hierbij niet de theepotten. Zet vlak van te voren het eten op mooie schalen of op etagères op tafel. Eventueel zet je de helft op tafel en bewaar je de andere helft nog om de schalen later aan te kunnen vullen. Verwarm ook alvast de oven voor om de quiches en de scones af te bakken en zet de soep alvast klaar op het fornuis zodat deze vast op temperatuur kan komen.

Wanneer iedereen gearriveerd is bak je eerst de quiches en hartige scones af en verwarm je de soep. Pas wat later bak je ook de zoete scones af zodat deze ook nog een beetje warm zijn tijdens het serveren.

Voel je niet bezwaard om je gasten zo nu en dan te vragen te helpen om iets uit de oven te halen of de thee aan te vullen.

Bovenstaande foto is van een high tea en high wine die ik anderhalf jaar geleden voor mijn verjaardag organiseerde.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>