Hotspots in Stockholm

Voor mijn verjaardag in november kreeg ik van Mark een weekendje weg naar Stockholm. Eind januari was het zover en gingen we die kant op. We zagen super veel van de stad en zoals gewoonlijk ontdekten we heel veel leuke foodtentjes. Het leuke van eind januari gaan is dat de stad besneeuwd is en je in een soort winter wonderland terecht komt. Hoewel ik daar qua kleding goed op was voorbereid had ik qua schoenen alleen zwarte suede enkellaarsjes ingepakt. Dom idee! Op zaterdag kocht ik daarom nog snel een paar snowboots. Nu zijn die niet persé nodig maar goede schoenen die een beetje bestand zijn tegen sneeuw zijn toch wel erg handig 😉

Maar goed, Stockholm dus. Net als in Parijs heb je ook in Stockholm een super handig fietssysteem. Ideaal om de stad te verkennen maar helaas in de winter geen optie want dan is het systeem niet in gebruik. Wij arriveerden vrijdagavond in Stockholm en sliepen naast het centraal station. Vanuit ons hotel liepen we direct de stad in om te gaan eten. Uiteraard hadden we vooraf wat research gedaan en een leuke plek uitgekozen, namelijk Rolfs Kök. Helaas zat het restaurant vol maar onze namen werden opgeschreven en we zouden gebeld worden zodra er een plekje vrij kwam. We gingen even wat drinken in de Irish pub tegenover het restaurant en binnen een half uur zaten we alsnog aan de bar van Rolfs Kök te eten. Super lekker en echt Zweeds eten maar wel in een modern jasje. De signature dish zijn de in rode wijn gestoofde ossenwangen met aardappeltruffelpuree en zijn en must try. Maar ook alle andere dingen die wij probeerden waren super lekker.

IMG_1274 IMG_1273
De volgende ochtend namen we de metro naar Södermalm en gingen ontbijten bij Pom & Flora. Je moet er even voor in de rij staan (kom vroeg!) maar dan heb je ook wat! Wij namen roggebrood met feta en avocado, hmmmm! Na een rondje Södermalm en een bezoek aan het Fotografiska museum (aanrader!) gingen wij in de wijk Gamlastan lunchen bij The hairy pig deli. Hier vind je allerlei soorten vleeswaren en kaas, zelfgemaakte chutneys, ketchups en worsten. Mark vond het allemaal even lekker en fantastisch en ook ik was enthousiast! Wij namen een plateu met verschillende vleeswaren waarbij we ongelimiteerd brood kregen en een kaas met tomatenchutney uit de oven. Genieten!

IMG_1275 IMG_1276
Vervolgens verkenden we de wijk maar ondertussen werd het steeds kouder. We besloten dan ook al snel dat het tijd was voor de Zweedse fika (koffie/thee met iets lekkers). Wij wilden eigenlijk gaan zitten bij Chokladkoppen maar dit zat helemaal vol. Gelukkig is het pand van de buren (Kaffekoppen) van dezelfde eigenaar en hadden ze daar dezelfde lekkere dingen. Na een kop warme chocolademelk en een gedeeld stukje carrot cake konden we er weer tegen. We verkenden de rest van Gamlastan waarbij we onder andere Polkagrisar bezochten, een ouderwetse Zweedse snoepwinkel.

IMG_1278 IMG_1279
Voor ’s avonds hadden we een tafel gereserveerd bij Pubologi, het nummer 1 restaurant van Stockholm volgens tripadvisor. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen maar werden meer dan waar gemaakt. Het was wel prijzig maar wat hebben we daar ontzettend lekker gegeten! Zeker doen als je zin hebt in een bijzonder diner! Om de avond af te sluiten dronken we nog even een drankje in de rooftopbar van het Radisson waar Zweedse hipsters met Ibrahimovic knotjes en spijkerblousen achter de bar stonden die de lekkerste cocktails voor ons maakten. Een geslaagde avond!

IMG_1280 IMG_1281
Voor zondagochtend hadden we gereserveerd bij het Wiener Caféet voor de brunch. Ik at hier heerlijke pannekoekjes en Mark ging voor de eggs bennidict. We hadden nog een klein gaatje over gehouden om even verderop bij Sturekatten (de beste fika van Stockholm) een taartje te eten. Dat werd de chocoladetaart die werkelijk goddelijk was.

IMG_1282 IMG_1178
Na een rondje Östermalm en Djurgarden (sprookjesachtig mooi in de sneeuw) met een bezoek aan het Vasamuseet was het tijd voor een vroeg diner voordat we weer naar huis zouden gaan. Op zondag bleek niet alles open te zijn waardoor het sushi diner bij Rakultur wat we in gedachten hadden helaas niet mogelijk was. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Underbar, een Libanees restaurantje waar we heerlijke mezze aten.

Stockholm heeft een echte eetcultuur met heel veel goede restaurants dus behalve bovenstaande tips zijn er nog veel meer leuke tentjes te vinden. Wij hadden ook nog veel meer op ons lijstje staan maar behalve eten wilden we toch ook nog wel wat van de stad zien 😉 Goede reden om nog eens terug te gaan…


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.