«

»

mrt 18

Ijs van witte sesam met sesamkoekjes en karamel

Ijs van witte sesam met logo

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor het ijs
•    50g wit sesamzaad + een klein beetje extra ter garnering
•    80g fijne kristalsuiker
•    300ml slagroom
•    1 vanillestokje
•    125ml water
Voor de sesamkoekjes
•    50g sesamzaad
•    50g suiker
•    1 eetlepel honing
Voor de karamel
•    100g witte basterdsuiker
•    65 slagroom

Begin met het maken van het ijs. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Laat afkoelen en maal ze zo fijn mogelijk met een vijzel. Houd hierbij wat van de zaadjes apart ter garnering.

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Meng de suiker met het water in een pan en breng aan de kook op middelhoog vuur. Laat 3 tot 4 minuten inkoken terwijl je blijft roeren. Haal de pan van het vuur en voeg de sesamzaadjes, het vanillemerg en de slagroom toe. Roer met een garde goed door elkaar en zet weg totdat het is afgekoeld om de smaken in de laten trekken. Roer nadat het mengsel volledig is afgekoeld nogmaals goed door elkaar en schenk door een zeef. Druk met de bolle kant van een lepel de pulp goed tegen de zeef om zoveel mogelijk smaak van het sesamzaad in het ijs te krijgen. Zet het mengsel minstens 3 uur weg in de koelkast, een hele nacht kan ook.

Nu ga je het ijs maken. Dit kan met en zonder ijsmachine, hier lees je voor beide methodes hoe dat moet.

Met ijsmachine
Zorg dat het koelelement van je ijsmachine bevroren en daarmee klaar voor gebruik is. Doe het roommengsel in de ijsmachine en laat de machine draaien totdat het ijs klaar is. Schep het ijs in een vriesbestendige kom of bak. Zet deze een nacht in de vriezer.

Zonder ijsmachine
Doe het roommengsel in een vriesbestendige kom of bak. Klop het mengsel door met een lepel of mixer en zet in de vriezer. Herhaal dit na 45 minuten. Je doet dit om het aantal ijskristallen de verminderen. Herhaal dit 3 keer, steeds na 45 minuten. Bij de laatste keer staat het ijs dus ongeveer 3 uur in de vriezer. Zet het nu nog een nacht in de vriezer.

Nu ga je verder met het maken van de sesamkoekjes. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de geroosterde sesamzaadjes met de suiker en de honing in een steelpan en zet op laag vuur. Blijf continu roeren. Wanneer de suiker gesmolten is en begint te karameliseren haal je de pan van het vuur en schenk je het mengsel op de bakplaat. Strijk goed uit met de bolle kant van een lepel totdat je een mooie dunne laag hebt. Snijd in stukken en laat verder afkoelen.

Tenslotte maak je de warme karamel. Dit doe je pas vlak voor het serveren van dit dessert. Haal eerst het ijs alvast uit de vriezer zodat je er dadelijk mooie bolletjes van kunt maken. Schenk de slagroom in een steelpan. Laat in een pan met dikke bodem de suiker op zeer laag vuur langzaam smelten. Roer gedurende het karameliseringsproces niet in de pan. Wanneer de suiker volledig vloeibaar is geworden haal je de pan even van het vuur. Let op dat de karamel niet te donker wordt. Verwarm nu de slagroom op laag vuur. Wanneer deze warm is zet je de pan met karamel terug op het vuur. Schenk de warme slagroom beetje voor beetje bij de karamel en blijf goed roeren.

Verdeel het ijs over 4 schaaltjes. Verkruimel de sesamkoekjes hierover en schenk de warme karamelsaus er overheen. Serveer direct.

 

Dit klinkt misschien als een raar dessert maar geloof mij dit is echt verrukkelijk en super bijzonder van smaak! Ik maakte kennis met dit dessert toen ik alweer anderhalf jaar geleden met mijn verjaardag voor het eerst ging eten bij The Red Sun in Amsterdam. De serveerster raadde ons aan dit bijzonder dessert zeker te proberen, het klonk ons wat raar in de oren maar we besloten toch om er eentje samen te delen. De serveerster had die avond namelijk al vaker goede tips gegeven over de menukaart. Wij hadden geen spijt want dit was echt zo lekker! Nu ik wat vaker zelf ijs maak vond ik het dan ook hoog tijd om te proberen dit heerlijke dessert na te maken. Daaruit ontstond dit recept. Het is even wat werk maar het ijs en de koekjes kun je al ruim van te voren klaar maken. En geloof mij, je krijgt er geen spijt van als je dit recept probeert!


4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Lucia

    Ziet er weer lekker uit. Is deze foto naar aanleiding van de cursus?? Ik denk het van wel, voorheen alleen het gerecht op de foto en nu is het wat meer aangekleed. Volgende keer niet zo knoeien met je koekjes hoor. 🙂 hahaha.
    Vind de foto heel mooi hoor.

    1. Sanne Arts

      Wat goed dat je dat ziet! Het is inderdaad een foto die ik na de cursus heb gemaakt. Om precies te zijn zo’n 2 uurtjes na de cursus 😉 Ik vond ‘m zelf ook erg mooi maar ben blij dat mijn trouwe lezers ook een verbetering zien 🙂
      De komende dagen komen er overigens ook nog een paar “oude” foto’s voorbij want ik loop altijd een beetje achter met het posten van recepten.

  2. Els Achten

    Hallo Sanne
    Vanmiddag gezellig met je moeder geluncht en natuurlijke hebben we het ook over jou en jouw blog gehad. Bij thuiskomst meteen gekeken. Leuk en lekker en niet te moeilijk. Ga zeker de monchou in glas en de TostEI uitproberen. Succes.
    Els

    1. Sanne Arts

      Wat leuk! Hopelijk vallen de recepten in de smaak 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>