«

»

dec 09

Kaneel koekjes taart

Ingrediënten voor 1 taart:
Voor de appel kaneel boterkoek
•    250g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    250g suiker
•    1 ei
•    snufje zout
•    250g bloem
•    2 eetlepels kaneel
•    2 eetlepels melk
•    1 goudreinet
Voor de kaneelmousse
•    200ml melk
•    2 kaneelstokjes
•    300ml slagroom
•    4 gelatineblaadjes
•    100g suiker
•    3 eetlepels kaneelpoeder (evt. meer naar smaak)
Voor de oatmeal raisin cookies
•    78g roomboter op kamer temperatuur
•    72g bloem
•    4g kaneel
•    4g bakpoeder
•    1g zout
•    50g witte basterd suiker
•    20g bruine basterd suiker
•    35g kristalsuiker
•    1/2 ei
•    75g havervlokken
•    80g rozijnen
Voor het glazuur
•    Scheutje water
•    Flink wat poedersuiker

Begin met het maken van de boterkoek. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) en vet een springvorm (doorsnede circa 18 cm) in met boter.

Klop de boter met de suiker zacht en roer vervolgens het ei, de kaneel en het zout er door. Zeef de bloem boven het beslag en keneed deze er door totdat een soepel deeg ontstaat.

Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en de schil. Snijd in dunne schijfjes.

Duw de helft van het deeg in de bakvorm en beleg met de helft van de appelschijfjes. Duw de rest van het deeg erop en beleg met de rest van de appelschijfjes. Bestrijk de appel en het deeg met een kwastje met melk.

Bak de boterkoek in het midden van de oven in crica 35 minuten goudbruin en gaar. Laat volledig afkoelen in de vorm.

Terwijl de boterkoek in de oven staat, ga je alvast verder met het maken van de koekjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Mix de boter luchtig met een handmixer of in de keukenmachine. Zeef de 3 soorten suiker en voeg bij de boter. Mix een paar minuten zodat het goed mengt.

Voeg het ei toe aan dit mengsel en mix totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Zeef de bloem, kaneel, bakpoeder en het zout en mix ook deze ingrediënten er doorheen (het is best een plakkerig deeg maar dit hoort zo). Voeg tenslotte de havervlokken en rozijnen toe en meng dit nog even kort met de mixer.

Gebruik een ijssknijper, vul deze met het deeg, leg op de bakplaat en druk een beetje plat met je hand. Let op dat je de koekjes voldoende uit elkaar legt (handig is om dit in een raster patroon te doen) want ze lopen nog best wel wat uit. Zorg er voor dat je de ijsknijper steeds ongeveer even vol doet zodat de koekjes ongeveer even groot worden en daardoor mooi gelijkmatig garen. Je zou er ongeveer 8 koekjes uit moeten kunnen halen

Bak de koekjes in 20 – 25 minuten op 170 graden (hetelucht) gaar in het midden van de oven. Met 20 minuten zijn de koekjes nog een beetje chewy, met 25 minuten wat brosser en krokanter. Als de koekjes uit de oven komen lijken ze nog heel zacht of zelfs niet goed gaar te zijn. Dit hoort zo want tijdens het afkoelen worden ze nog harder. Laat de koekjes volledig afkoelen op een taartrooster.

Als de boterkoek volledig is afgekoeld haal je deze even uit de vorm en van het bakpapier. Was de vorm af, bekleed opnieuw met bakpapier en doe de boterkoek er weer in en doe de springvorm dicht. Zorg ervoor dat het bakpapier over de randen van de springvorm valt zodat je straks de springvorm makkelijk kunt verwijderen.

Nu ga je de kaneelmousse maken. Verwarm de melk met daarin 2 kaneelstokjes op heel laag vuur en laat gedurende een half uur trekken. De melk mag niet koken. Er kan een vel op de melk komen maar dat kun je er later afhalen en is niet erg.

Klop ondertussen de slagroom half stijf met de suiker. Week de gelatineblaadjes in water.

Haal de kaneelmelk van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan de kaneelmelk. Roer goed door met een garde totdat alle gelatine is opgelost. Laat even 5 minuten staan en roer nogmaals goed door met de garde.

Voeg de kaneelmelk nu samen met het kaneelpoeder toe aan het slagroommengsel en meng goed. Giet dit op de boterkoek in de springvorm. Dek af met aluminiumfolie en zet minstens 2 uur weg in de koelkast om op te stijven.

Tenslotte ga je de koekjes tegen de taart aan zetten. Maak de springvorm voorzichtig open en verwijder voorzichtig het bakpapier van de mousse zodat deze niet scheurt.

Doe een scheutje water in een schaaltje. Voeg hier flink wat poedersuiker aan toe en roer goed door. Het is even zoeken naar de juiste verhouding maar je moet een dik glazuur hebben wat nog net te smeren is maar niet uitloopt.

Neem een oatmeal raisin cookie en besmeer de onderste helft van de onderkant met een laagje glazuur. Plak dit tegen de boterkoek aan. Herhaal dit voor de overige koekjes totdat de hele rand van de taart bedekt is met koekjes. Knoop er een lint of touwtje omheen zodat de koekjes goed blijven staan en zet nog even een half uurtje in de koelkast zodat het glazuur goed kan uitharden. Verwijder het lint en garneer de taart eventueel nog met kaneelstokjes.

 

Uiteraard heb ook ik dit jaar weer fanatiek naar Heel Holland Bakt gekeken. In een van de eerste afleveringen van het seizoen was er een opdracht waarbij de kandidaten een koekjestaart moesten maken. Direct schoot toen dit idee voor een kaneel koekjes taart in mijn hoofd. Op kantoor hebben we de traditie dat je taart bakt voor de collega die na jou jarig is dus dat werd de gelegenheid voor deze taart. Helaas kon ik zelf niet proeven want mijn collega was jarig op mijn vrije woensdag dus ik heb de taart met de auto op kantoor gedropt en ben toen weer naar huis gegaan aangezien Mark met de auto door moest naar werk. Maar van mijn collega’s kreeg ik super enthousiaste reacties en ik vond het een heel leuk recept om te maken. Zeker een keer proberen dus! De foto moest heel snel en het licht was erg slecht dus die is niet heel mooi geworden maar laat je daar niet door weerhouden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>