Karamel appel mini bombes

appel-karamel-dessert-met-logo

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de karamel
•    1/2 blikje gezoete gecondenseerde melk
•    45g donkere basterd suiker
•    25g ongezouten roomboter
•    1 eetlepel golden syrup (verkrijgbaar bij Engelse winkels of online)
Verder nodig
•    ½ appel
•    6 bastogne  koekjes
•    Roomboter om in te vetten

Voor dit recept heb je 4 bolvormpjes nodig. Als je die niet hebt kun je ook gewone schaaltjes gebruiken maar dan bouw je het dessert precies andersom op (dus koekjes eerst in plaats van appelstukjes eerst).

Begin met het maken van de karamel. Doe de gezoete gecondenseerde melk samen met de bruine suiker, boter en golden syrup in een sauspan. Zet op middelhoog vuur en blijf roeren totdat de suiker oplost, de boter smelt en het mengsel gaat koken. Laat het mengsel circa 6 minuten zachtjes koken en blijf roeren. Zet het vuur uit en laat de karamel even staan en iets afkoelen.

Schil de appel en snijd in hele kleine stukjes. Verkruimel de koekjes.

Vet de bolvormpjes in met roomboter (wanneer je reguliere schaaltjes gebruikt kun je dit overslaan) en verdeel de appelstukjes hierover. Druk goed aan. Verdeel vervolgens de karamel over de vormpjes. Let op want deze is nog steeds heet. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel en verdeel de koekkruimels hierover. Druk nogmaals goed aan.

Laat de desserts nog iets afkoelen en zet afgedekt met folie weg in de koelkast. Laat minstens 2 uur staan (een dag kan ook). Laat de karamel appel mini bombes ongeveer een kwartier op kamertemperatuur komen voordat je ze stort op de bordjes en serveert.

 

Tijden geleden maakte ik dit Milionaire’s shortbread (aanrader!). De karamel laag die hierin zit vind ik super lekker en eigenlijk mijn beste zelfgemaakte versie van karamel. Karamel vind ik een echte herfstsmaak, net als appel overigens. Toen er laatst vrienden kwamen eten wilde ik weer eens een nieuw dessert recept uitproberen want dat was al even geleden. Voor die gelegenheid maakte ik deze karamel appel mini bombes. Ze kwamen helaas iets minder mooi uit de vormpjes dan ik had gehoopt maar de smaak was nog steeds top. Een aanrader voor deze herfst dus!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.