Kersen cheesecake brownies

Kersen cheesecake brownies-met logo

Ingrediënten voor circa 16 stuks:
Voor het brownie beslag
•    150 roomboter
•    150 g puur chocolade, in blokjes
•    2 eieren
•    250 g suiker
•    100 g bloem, gezeefd
Voor de cheesecake topping
•    220g roomkaas
•    75g suiker
•    1 groot ei
•    15g zure room
•    7g bloem, gezeefd
Voor de kersen vulling
•    250g ontpitte kersen
•    60g suiker
•    2 eidooiers
•    1 eetlepel bloem
Verder nodig:
•    125g ontpitte kersen

Begin met het maken van de kersenvulling. Doe de kersen in een steelpan. Pureer met de staafmixer tot sap. Hier mogen nog wel wat velletjes in zitten. Voeg hier 30g suiker aan toe. Zet op een laag pitje en breng aan de kook. Roer af en toe door tijdens dit proces.

Mix ondertussen 30g suiker met de eidooiers tot een dikke vla. Voeg de bloem hieraan toe samen met een scheutje van het kersensap wat je aan de kook gebracht had. Roer direct goed door met een garde en schenk terug in de pan. Laat het mengsel nog ongeveer 5 minuten op laag vuur zachtjes koken en blijf roeren.

Giet het kersenmengsel in een platte schaal en dek direct af met plasticfolie. Dit zorgt ervoor dat het mengsel sneller afkoelt en dat er geen vel op komt. Laat het mengsel even afkoelen. Wil je sneller klaar zijn? Gebruik dan een pot kersenvlaaivulling uit de supermarkt (dan heb je ook de extra kersen niet meer nodig).

Ga verder met het maken van het browniebeslag. Verwarm de oven voor tot 160 ºC en bekleed een brownievorm in met bakpapier. Laat de randen overhangen, dan kun je het gebak straks makkelijker uit de vorm halen.

Smelt de roomboter met de chocolade op laag vuur. Roer tussendoor goed door en blijf erbij staan want dit brandt snel aan! Neem de pan van het vuur en laat de chocoladeboter 5 min. afkoelen.

Klop ondertussen de eieren met de suiker en een snuf zout dik en romig tot een soort vla. Klop dit goed luchtig, daar krijg je lekkere brownies van.

Meng de chocoladeboter voorzichtig door het eimengsel. Zeef de bloem en spatel deze vervolgens luchtig door het beslag.

Schenk het chocoladebeslag in de ingevette vorm.

Tenslotte ga je de cheesecake laag maken. Mix de roomkaas met de suiker totdat deze volledig is opgenomen. Voeg het ei toe en mix totdat alles goed gemengd is. Doe hetzelfde met de zure room. Voeg tenslotte de bloem toe en mix totdat deze in het roomkaasmengsel is opgenomen.

Verdeel de cheesecake laag over het browniebeslag. Meng de ontpitte kersen door de kersenvulling en schenk dit over de cheesecake laag. Roer met een satéprikker of vork voorzichtig door zodat de kersen “marmeren” door de cheesecake laag.

Bak de kersen cheesecake brownies in de voorverwarmde oven zo’n 50 minuten, totdat de cheesecake licht gekleurd is van boven, hij trilt dan nog wel een beetje. Laat het gebak in de vorm helemaal afkoelen en zet dan nog minstens 4 uur in de koelkast om verder op te stijven. Een nacht of dag kan ook. Snijd in circa 16 stukjes. Bewaar in de koelkast wanneer het niet in een keer op gaat.

 

Tijdens een avondje rondkijken op Pinterest kwam ik laatst een foto tegen van kersen cheesecake brownies. Dat leek me zo ontzettend lekker, ik besloot het idee meteen toe te voegen aan mijn lijstje met recepten die ik ooit nog wil maken. Aangezien de kersen natuurlijk maar tijdelijk in het seizoen zijn, wilde ik er niet te lang mee wachten. Ik besloot voor de brownielaag hetzelfde recept aan te houden als de brownies die ik laatst bakte want dat viel goed in de smaak. Voor de cheesecake laag paste ik de hoeveelheid van het New York cheesecake recept aan en voor de kersenvulling besloot ik zelf een soort van kersenvlaaivulling te maken door een gedeelte van het recept voor de topping van deze kersencupcakes als basis te nemen. Kortom de technieken waren me wel bekend, het moest alleen nog even bij elkaar gebracht worden 😉

Ik nam de kersen cheesecake brownies mee naar de verjaardag van een vriendin en kreeg daar alleen maar enthousiaste reacties. En hoe kan dat ook anders want brownies zijn heerlijk, cheesecake is super lekker en kersen ook dus de combinatie kon ook niet anders dan goddelijk zijn. De enige waarschuwing die ik bij dit recept kan geven is: zorg voor voldoende mensen om dit gebak mee te delen voordat je alles zelf op eet…


2 reacties

    • Lucia op 18/07/2015 om 07:19
    • Reageer

    Wouw, dat lijkt me wel een toppertje. Het gaat bij mijn favorieten.

    1. Leuk om te horen 🙂 !!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.