Kersen chocolade dessert

Kersen dessert- met logo

Ingrediënten voor 3 personen:
Voor het kersenijs
•    250g kersen, ontpit
•    70g fijne kristalsuiker
•    150 milliliter water
Voor de kersen gelei
•    3 blaadjes gelatine
•    250g kersen, ontpit
•    55g fijne kristalsuiker
•    185 milliliter water
Voor de chocoladekruimels
•    55g fijne kristalsuiker
•    50g amandelmeel
•    30g bloem
•    15g cacaopoeder
•    50g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    snufje zout
Voor de gebakken kersen
•    100g kersen, ontpit
•    Scheutje olijfolie
•    3 takjes tijm
Voor de room
•    150 milliliter slagroom
•    1 vanillestokje
•    1 theelepel honing

Voor dit recept heb je een keukenmachine of staafmixer nodig.

Begin met het maken van het kersenijs. Pureer de kersen glad in de keukenmachine of met de staafmixer. Giet de kersenpuree samen met de suiker en het water in een pan. Verwarm het mengsel totdat de suiker is opgelost en blijf het hierbij goed doorroeren. Wanneer alle suiker is opgelost laat je het kersenmengsel nog ongeveer 1 tot 2 minuten op laag vuur zachtjes koken. Laat even afkoelen en maak dan het ijs.

Met ijsmachine
Zorg dat het koelelement van je ijsmachine bevroren en daarmee klaar voor gebruik is. Doe het kersenmengsel in de ijsmachine en laat de machine draaien totdat het ijs klaar is. Schep het ijs in een vriesbestendige kom of bak. Zet deze nog 2 tot 3 uur in de vriezer.

Zonder ijsmachine
Doe het kersenmengsel in een vriesbestendige kom of bak. Klop het mengsel door met een lepel of mixer en zet in de vriezer. Herhaal dit na 45 minuten. Je doet dit om het aantal ijskristallen de verminderen. Herhaal dit 3 keer, steeds na 45 minuten. Na de laatste keer zet je het ijs nog een uur in de vriezer.

Ga verder met het maken van de kersengelei. Laat de gelatine weken in koud water. Doe de kersen met het water en de suiker in een pan en verwarm op middelhoog vuur totdat de suiker is opgelost. Roer wederom goed door tijdens het verwarmen. Kook het mengsel nu nog 2 tot 3 minuten door, totdat de kersen zacht zijn. Laat het kersenmengsel iets afkoelen en pureer vervolgens met de staafmixer of keukenmachine tot een gladde puree. Zeef de kersenpuree en doe deze terug in de pan. Verwarm op laag vuur tot het kookpunt. Knijp nu de gelatine uit en voeg toe aan de kersenpuree. Haal de pan van het vuur en roer goed door met een garde totdat de gelatine volledig is opgelost. Schenk de kersengelei in een kom en laat deze 4 uur opstijven in de koelkast.

Nu ga je de chocoladekruimels maken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Meng alle ingrediënten met je handen tot een soort deeg. Strijk dit deeg uit over de met bakpapier beklede bakplaat en bak circa 25 minuten totdat de kruimels gaar zijn. Schep de kruimels halverwege de baktijd even om. Laat helemaal afkoelen.

Ga door met de gebakken kersen. Verhit een scheutje olijfolie in een grillpan of koekenpan op hoog vuur. Grill de kersen hierin in circa 2 minuten gaar totdat er kleine blaartjes op de kersen vormen. Blijf het fruit omscheppen tijdens het grillen en blijf hierbij staan want het gaat best snel. Doe de gebakken kersen in een kom en rits de blaadjes van de tijmtakjes. Schep de kersen om met de kruiden en laat afkoelen.

Tenslotte maak je de room. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Verhit de honing even zodat deze goed vloeibaar is. Doe het vanillemerg samen met de slagroom en de honing in een grote kom en klop met een mixer tot zachte pieken. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Tijd om het dessert te serveren! Bestrooi 3 bordjes met de chocoladekruimels. Schep hierop de slagroom en de gelei. Maak bolletjes van het ijs en verdeel dit over de borden. Tenslotte verdeel je de gebakken kersen over de bordjes. Bestrooi eventueel nog met wat extra tijm. Je kunt het dessert ook op een grote schaal serveren.

Bron: delicious. juni 2015

 

Dit kersen chocolade dessert vereist de nodige tijd en moeite maar dan heb je ook wat! Dit is namelijk echt goddelijk lekker! En je maakt er zeker indruk mee. Want zeg nou zelf, dit is toch een plaatje?!  Het deed mij een beetje denken aan de mooie toetjes die je bij een heel goed restaurant geserveerd krijgt; zowel qua smaak als hoe het eruit ziet. Toen ik dit heerlijke kersen chocolade dessert in de delicious. van juni zag staan werd ik er dan ook meteen door verleid. Het duurde even voordat ik de tijd had om het te maken want mijn agenda was de afgelopen weken nog al vol, maar vorig weekend was het eindelijk zo ver. Fijn van dit dessert is wel dat je alle onderdelen prima vooraf kunt klaarmaken, zelfs een dag eerder is geen probleem alleen met de room zou ik dat niet doen. Wanneer je het gaat eten hoef je het dan alleen nog maar mooi op de bordjes te leggen. Goed om te weten: de tijm klink misschien als een raar ingrediënt maar zorgt er echt voor dat alle smaken samen komen!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.