Kersen cupcakes

Kersen cupcakes-met logo

Ingrediënten voor circa 16 tot 20 cupcakes:
Voor de cakejes
•    80g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    280g witte basterd suiker
•    240g bloem
•    16g bakpoeder
•    snufje zout
•    2 eieren
•    240 milliliter volle melk
•    150g ontpitte kersen
Voor de topping
•    125g ontpitte kersen
•    30g suiker
•    1 eidooier
•    1 flinke theelepel bloem
•    100g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    300g poedersuiker
•    125g roomkaas
•    Eventueel nog extra kersen ter garnering

Begin met het maken van de topping. Doe de kersen in een steelpan. Pureer met de staafmixer tot sap. Hier mogen nog wel wat velletjes in zitten. Voeg hier 15g suiker aan toe. Zet op een laag pitje en breng aan de kook. Roer af en toe door tijdens dit proces.

Mix ondertussen 15g suiker met de eidooier tot een dikke vla. Voeg de bloem hieraan toe samen met een scheutje van het kersensap wat je aan de kook gebracht had. Roer direct goed door met een garde en schenk terug in de pan. Laat het mengsel nog ongeveer 5 minuten op laag vuur zachtjes koken en blijf roeren.

Giet het kersenmengsel in een platte schaal en dek direct af met plasticfolie. Dit zorgt ervoor dat het mengsel sneller afkoelt en dat er geen vel op komt. Laat het mengsel even afkoelen.

Zeef de poedersuiker en mix deze samen met de roomboter. Let op: op het begin zal de poedersuiker heel erg stuiven, om te voorkomen dat je hele keuken onderzit kun je in eerste instantie een theedoek over de kom en de mixer heen hangen. Je ziet dan niet meer wat je doet maar je kunt hier ook weinig aan verkeerd doen 😉 Ga door totdat je een soort kruimels hebt.

Voeg de roomkaas toe en mix totdat er een gladde crème ontstaat. Verwijder nu de folie van het kersenmengsel en voeg dit toe aan het botermengsel. Klop in circa 5 minuten tot een luchtige crème.

De topping is niet super dik, zet deze daarom minstens een uur in de koelkast om wat verder op te stijven en decoreer de cupcakes pas direct voor het serveren.

Ga verder met het bakken van de cakejes.  Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht) en vul een muffin bakvorm met cupcake papiertjes.

Mix de boter met de suiker totdat dit goed gemengd is. Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout en voeg dit toe aan het botermengsel. Mix totdat alles goed gemengd is. Kluts de eieren en meng met de melk. Schenk ongeveer een derde deel van dit mengsel bij het beslag en mix totdat je een egale massa krijgt. Schenk de rest van het melkmengsel er in twee delen bij en meng steeds totdat je een mooi glad beslag hebt.  Schep de kersen hier doorheen.

Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Dit gaat handig met een ijslepel. Bak de cakejes in circa 18 minuten in het midden van de oven gaar.

Laat de cakejes circa 5 minuten afkoelen in de vorm en zet ze dan op een rooster om volledig af te koelen.

Verdeel een flinke eetlepel van de topping over iedere cupcake en decoreer eventeel met een kers.

Bron voor de cakejes: Hummingbird Bakery

 

De zomer (hoewel het weer meer herfst leek de afgelopen dagen…) heeft zoveel mooi fruit dat mijn hoofd vol zit met allerlei lekkere gebakjes en desserts die je daar mee kunt maken. En omdat het dit weekend Vaderdag is en liefde door de maag gaat dacht ik: 2 baksels in 1 weekend online, dat moet kunnen! Ik vind kersen heerlijk maar ze zijn er helaas maar kort. Hoog tijd dus om er mee aan de slag te gaan. Vind je kersen ontpitten lastig? Hier vind je een handig filmpje van hoe je dit met een paperclip kunt doen. Al sneed ik ze zelf gewoon half door en verwijderde ik de pit met de hand. Het is even een kliederwerkje maar dan heb je ook wat zullen we maar zeggen 😉 Je kunt overigens ook prima een pot kersen gebruiken voor dit recept maar giet de kersen dan wel goed af, anders wordt je beslag wellicht wat te vochtig.

Over de topping was ik qua smaak erg tevreden maar hij is wel wat dun en je kunt ‘m daarom niet mooi opspuiten. Wil je dit graag voorkomen? Voeg dan ofwel meer poedersuiker (ongeveer een dubbele hoeveelheid) ofwel meer boter toe aan het recept. Zelf vond ik de topping al erg zoet en ben ik niet zo’n fan van een crème waarin je de boter nog heel goed terug kunt proeven dus ik besloot ‘m gewoon wat dunner te houden.  


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.