«

»

dec 09

Kerstkoken zonder stress

De Sint heeft Nederland weer verlaten, mijn kerstboom staat sinds zondag in huis en de laatste recepten die ik nog nodig had voor de kerstmenu’s staan inmiddels online 😉 En dat betekent dat het hoog tijd is voor de kerstmenu’s 2015.

Kerstdecoratie 2015

Vorig jaar hielp ik jullie om een kerstdiner zonder stress te maken. Ik zette drie verschillende menu’s online met daarbij een duidelijke planning en handige tips zodat je zelf nergens meer over na hoefde te denken. Dit jaar kreeg ik al vragen over kerstmenu’s en vorig jaar werden ze zeer goed gelezen, genoeg reden dus om ook dit jaar weer menu’s te maken voor jullie.

Allereerst nog even een terugblik naar vorig jaar, want uiteraard zijn die menu’s nog steeds hartstikke lekker. Ik maakte toen het “Impress your guests” menu met daarin een aantal imponerende gerechten waarmee je indruk maakt op je gasten. De meeste gerechten van dit menu waren vrij goed voor te bereiden en dat maakt het altijd makkerlijker om te maken.

In het tweede menu kon je zelfs nog veel meer voorbereiden en hoef je tijdens het diner echt alleen nog maar warm te maken. Dit heette dan ook heel toepasselijk het Sit back & relax menu 😉 Tenslotte had ik vorig jaar nog het “Lekker Klassiek” menu met wat meer klassieke smaken zoals eendenborst, cranberries en stoofpeertjes.

Voor 2015 moeten er natuurlijk menu’s bij komen die iets toevoegen op het aanbod van vorig jaar. Dus: wat kun je de komende dagen verwachten?

• Morgen trap ik af met het “Bring your own” menu. Dé manier om een stressvrij kerstdiner te maken is door de taken te verdelen. Uiteraard vind je in dit menu alleen maar gerechten die je makkelijk kunt vervoeren naar de plek van het diner en geef ik je tips tot waar je het kunt voorbereiden en welke dingen je nog even ter plekke moet afmaken.

• Vrijdag krijg je van mij het “Lekker vega” menu. Steeds meer mensen eten vegetarisch en je zult zien dat je ook dan een heerlijk en gevarieerd menu op tafel kunt zetten deze kerst.

• Zaterdag sluit ik de menu’s af met het “Keukenprinses” menu. In dit menu zet je fantastische gerechten op tafel maar hier zitten iets meer dingen in die je pas á la minute kunt afmaken.

 

Net als vorig jaar geef ik jullie ook nu tips en een stap voor stap planning per menu zodat jij een super relaxte kerst mét een heerlijk diner tegemoet gaat. Voor nu sluit ik nog even af met een paar algemene tips voor een stressvrij kerstdiner:

• Bepaal op tijd wat je gaat eten, bewaar alle recepten bij elkaar zodat je ze makkelijk kunt terugvinden en maak ook meteen alvast een boodschappenlijstje.

• Bestel je boodschappen eventueel online. Ook bij speciaalzaken kun je vaak vooraf bestellen zodat je in de dagen voor Kerst je bestelling alleen hoeft af te halen. Hier kun je prima een ander gezinslid voor inschakelen, kun jij mooi voorbereidingen treffen in de keuken.

• Kies in een menu voor variatie in makkelijke en moeilijkere gerechten. Je hoeft met kerst niet ineens allerlei ingewikkelde trucs uit te halen en al zeker niet voor iedere gang. Zorg ook voor een aantal gerechten die je (bijna) helemaal kunt voorbereiden. De hele tijd in de keuken staan terwijl je gasten aan tafel zitten is niet zo gezellig en als alles ter plekke nog moet heb je ook veel meer stress. Het liefst wissel je ook af in gerechten die je al regelmatig eerder gemaakt hebt en nieuwe dingen.

• Over nieuwe dingen gesproken: alvast een keertje oefenen is fijn. Zo weet je én exact hoe het gerecht smaakt én de tweede keer iets koken gaat altijd sneller en beter.

• Vergeet in het bepalen van je menu niet even stil te staan bij wat er allemaal wel en niet kan in jouw keuken. Past alles wel tegelijk op jouw fornuis/in je oven etc.

• Haal alle houdbare ingrediënten al ruim van te voren in huis. Zo hoef je in de dagen voor Kerst alleen nog de verse ingrediënten in te kopen. Dit scheelt een hoop tijd, want op de dagen voor Kerst is het altijd mega druk in alle winkels. Ook voorkom je zo last minute stress van ingrediënten die ineens niet meer op voorraad zijn.

 

Ik wens jullie alvast veel plezier met alle Kerst voorbereidingen toe! Mocht er bij de menu’s niets tussen zitten voor je? Vanaf zondag volgen er nog een paar losse gerechtjes die heel goed in een kerstmenu passen. Enne je kunt natuurlijk zelf ook even rondkijken tussen alle amuses, voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten en nagerechten op de website en je eigen menu’s samen stellen 😉


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>