«

»

dec 11

Kerstmenu 1: Impress your guests

Vandaag het eerste kerstmenu dat ik voor jullie bedacht heb inclusief een planning zodat je een kerst zonder stress tegemoet gaat. Dit menu bevat een aantal bijzondere gerechten waarmee je gegarandeerd indruk maakt op je gasten.

Menu1 versie2
Voor bij de koffie:   Gingerbreadcupcakes
Amuse:                      Watermeloen bokkenpootjes
Voorgerecht:             Sliptong sandwiches
Soep:                          Mierikswortelsoep
Hoofdgerecht:          Beef Wellington met knolselderij puree
Nagerecht:                Rocky road ijstaart

Eventueel kun je het menu nog uitbreiden met een kaasplankje met vijgenbrood, roggebrood en appelstroop tussen het hoofdgerecht en het nagerecht of vervang het nagerecht voor een kaasplankje. Serveer een glaasje rode port bij de kaas.
Serveer de soep in cappuchinokopjes. Dat ziet er leuk uit en is meer dan genoeg aangezien je het als onderdeel van zo’n uitgebreid menu serveert.

De planning
Weekend van 13/14 december
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan de wijn. Bij de amuse, het voorgerecht en de soep passen bubbels of een witte wijn het beste. Voor het hoofdgerecht ga je voor een stevige rode wijn. Laat je ook adviseren door de slijter en neem je menu mee. Of speel zelf voor sommelier met een beetje hulp van Welke wijn waarbij. Bij het nagerecht serveer je koffie en thee, eventueel vergezeld door een lekker borreltje.

Bestel dit weekend ook alvast de sliptongetjes bij de viswinkel en de ossenhaas voor de Beef Wellington bij de slager. Geef bij de slager aan dat je er een Beef Wellington van gaat maken en dat je daarom een mooi rond stuk wil van gelijke dikte zodat het vlees gelijkmatig gaart. Twijfel je over sommige gerechten? Maak ze dan dit weekend ook alvast om ze uit te proberen.

Weekend van 20/21 december
Maak dit weekend alvast de rocky road ijstaart. Het enige wat je hiervan nog achterwege laat is de chocoladesaus topping. Check een dag later of de ijstaart goed opgestijfd is, dan weet je alvast dat je dessert goed is en hoef je je daar verder niet meer druk over te maken.

Wil je bij de soep brood met pesto of kruidenboter serveren? Maak dan nu ook alvast de pesto en/of kruidenboter, die blijft zeker meer dan een week lekker, dus dit scheelt weer tijd op de drukke dagen rond kerst.

Ook haal je dit weekend alle verse boodschappen. Als je niet hoeft te werken in de dagen voor kerst kun je dit eventueel ook pas op 22, 23 of 24 december doen.

Twee dagen voor je diner
Vandaag maak je alvast de soep. Laat deze goed afkoelen en zet weg in de koelkast tot het diner. Dit kan eventueel ook 1 dag van te voren, maar als je weinig tijd hebt is het fijner om alles een beetje te verdelen.

Een dag voor je diner
Bak vandaag de gingerbreadcupcakes. De topping laat je nog even achterwege, de cakejes bewaar je wanneer ze helemaal afgekoeld zijn in een luchtdichte bak of trommel.

Ook maak je vandaag alvast de Beef Wellington. Je doorloopt het hele recept maar bestrijkt het bladerdeeg nog niet met het geklutste ei en bakt het nog niet in de oven.

Tenslotte maak je alvast de mayonaise voor de watermeloen bokkenpootjes. Deze bewaar je in de koelkast tot gebruik. Rooster ook alvast de sesamzaadjes en bewaar ze tot gebruik in een afgesloten bakje. Snijd de watermeloen alvast op maat en dep droog. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

De ochtend van je diner
In de ochtend maak je eerst de toppings van de cupcakes. Spuit deze direct op de cakejes en zet de cakejes vervolgens in de koelkast totdat de gasten arriveren.

Schil en snijd de aardappelen en knolselderij voor de knolselderij puree. Zet weg in een ruime pan koud water om verkleuren te voorkomen.

Bereid de sliptongetjes voor tot de stap waar in het recept staat “tot hier kun je het recept voorbereiden”. Bewaar de sandwiches in de koelkast tot gebruik.

Dek eventueel alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner.

Het diner
Serveer je gingerbreadcupcakes bij de koffie wanneer iedereen gearriveerd is. Deze cakejes smaken echt naar kerst dus zorgen ervoor dat iedereen direct in de juiste stemming zit 😉 Geniet, klets gezellig bij of speel een spelletje en duik vooral nog even niet de keuken in.

Vlak voordat je wil gaan eten maak je de watermeloen bokkenpootjes af. Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Dep de stukjes meloen nog even goed droog, doop ze achtereenvolgens in de mayonaise en de sesamzaadjes en veeg eventuele vlekjes weg met een stukje keukenpapier. Lukt het niet, dan zet je gewoon alle onderdelen los op tafel en laat je iedereen zijn of haar eigen bokkenpootje creëren. Deze amuse kun je al aan tafel serveren, maar ze passen ook goed bij de borrel. Vlak voordat je de amuse serveert verwarm je de oven alvast voor op 160 graden voor de sliptong sandwiches en haal je deze sandwiches alvast uit de koelkast.

Zo’n 5 tot 10 minuutjes voordat je de sliptong sandwiches wil serveren ga je weer de keuken in. Maak de saus af en verwarm de sandwiches in de oven volgens het recept. Vlak voor het serveren haal je alvast de soep uit de koelkast zodat deze alvast een beetje op kamertemperatuur kan komen (hetzelfde geldt voor kruidenboter of pesto als je die bij de soep serveert).

Na het eten van het voorgerecht verwarm je de soep rustig op laag vuur. Ondertussen snijd je wat brood voor erbij. Twee of drie plakjes per persoon is hierbij meer dan voldoende, anders zit straks iedereen al vol voordat je aan het hoofdgerecht gaat beginnen. Zodra de soep zachtjes begint te koken is deze goed warm en draai je het vuur uit. Vlak voordat je de soep serveert verwarm je de oven alvast voor op 200 graden voor de Beef Wellington en haal je de bladerdeegrol alvast uit de koelkast. Ook vul je de waterkoker en zet je deze alvast een keer aan om straks heet water te hebben om de knolselderij en de aardappelen in te kunnen koken.

Nadat iedereen van de soep genoten heeft ga jij de keuken in om het hoofdgerecht af te maken. Kluts een ei en bestrijk de bladerdeegrol met daarin de ossenhaas. Zet de Beef Wellington in een ingevette ovenschaal in het midden van de oven en bak in 35 goudbruin en gaar. Maak de knolselderij puree volgens het recept. Serveer beide gerechten samen met een lekker glas stevige rode wijn.

Haal de ijstaart uit de vriezer en laat een klein beetje ontdooien. Maak koffie en thee voor iedereen en zet gebaksbordjes en lepeltjes op tafel. Maak de chocoladesaus voor bij de rocky road ijstaart. Serveer de ijstaart op een mooi bord en snijd aan tafel pas in stukjes (als geheel is de taart namelijk nog mooier). Maak het mes om de taart mee te snijden eerst goed heet onder heet water, dit zorgt ervoor dat je makkelijker kunt snijden.

Smakelijk eten en fijne kerst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>