«

»

dec 11

Kerstmenu 10: Vegetarisch

Vandaag het eerste kerstmenu van 2017 online. Steeds meer mensen eten vegetarisch en waarom ook niet? Het is duurzaam, gezond en hartstikke lekker! Maar als je niet gewend bent vegetarisch te koken kan het nog best lastig zijn om een gevarieerd menu te bedenken. Dat heb ik dus voor je gedaan. Komt ie!
Voor bij de koffie:  Weens kersentaartje
Amuse:                     Risotto balletjes
Voorgerecht:           Watermeloen carpaccio
Soep:                         Bospaddenstoelensoep
Hoofdgerecht:         Groenteroostaart
Nagerecht:               Feestelijk chocolade dessert

Eventueel kun je het menu nog uitbreiden met een kaasplankje met vijgenbrood, roggebrood en appelstroop tussen het hoofdgerecht en het nagerecht of vervang het nagerecht voor een kaasplankje. Serveer een glaasje rode port bij de kaas.

De planning
Week van 11 december
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan eventuele wijnen of andere dranken. Begin feestelijk met een glaasje bubbels bij de amuse en het voorgerecht. Voor de soep en het hoofdgerecht kun je het beste gaan voor witte wijn. Laat je ook adviseren door de slijter en neem daarbij je menu mee voor het beste advies. Bij het nagerecht serveer je koffie en thee, eventueel vergezeld door een lekker borreltje of een dessertwijn.

Bestel de groentes en het fruit eventueel bij de groenteboer. Dan weet je zeker dat alles voorradig is als je het op komt halen. Twijfel je over sommige gerechten? Maak ze dan alvast om ze uit te proberen.

Weekend van 16/17 december
Wil je bij de soep brood met pesto of kruidenboter serveren? Maak dan alvast de pesto en/of kruidenboter, die blijft zeker meer dan een week lekker, dus dit scheelt weer tijd op de drukke dagen rond kerst.

Drie dagen voor je diner
Vandaag haal je alle verse boodschappen in huis. Verder eet je vandaag (of morgen of overmorgen) risotto en zorg je dat je hiervan voldoende restjes over houdt om de balletjes te kunnen maken. Let op dat je een vegetarische risotto maakt die je ook van vegetarische bouillon maakt!

Twee dagen voor je diner
Vandaag begin je met het maken van het Weense kersentaartje. Het schuim droog je wel alvast in de oven maar leg dit nog niet op de taart. Bewaar in plaats daarvan in een afgesloten bak op kamertemperatuur.

Ook maak je vandaag de bospaddenstoelensoep. Laat deze volledig afkoelen en zet met het deksel op de pan weg in de koelkast.

Bak alvast de brownies voor het dessert en ook de frambozen coulis. Zet de coulis afgesloten weg in de koelkast en bewaar de brownies luchtdicht op kamertemperatuur.

Maak het deeg voor de groenteroostaart en leg weg in de koelkast tot gebruik morgen.

Een dag voor je diner
Vandaag maak je de witte chocolademousse van het dessert. Zet 2 uur in de vriezer en zet daarna in de vormpjes in de koelkast.

Draai de risottoballetjes en leg op een bordje afgedekt met folie weg in de koelkast tot morgen.

Maak de groenteroostaart verder af en bak alvast 20 minuten in de oven. Laat afkoelen en zet afgedekt weg in de koelkast tot morgen.

De ochtend van je diner
In de ochtend snijd je de watermeloen alvast in mooie dunne driehoekige plakken voor de carpaccio.

Wanneer je bij het diner zelfgemaakte kruidenboter bij de soep wil serveren dan zet je die alvast uit de koelkast (of vriezer) zodat ie straks lekker smeuïg en goed smeerbaar is.

Steek de rondjes in de juiste grootte uit de brownie voor het dessert. Leg afgesloten in een luchtdichte bak weg tot gebruik.

Dek eventueel alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner en zorg dat er voldoende drinken koel staat.

Verdeel het schuim over de Weense kersentaart vlak voordat je de gasten verwacht. Doe dit op z’n vroegst een uur van te voren en zet de taart niet meer in de koelkast met het schuim erop.

Het diner
Serveer het gebak bij de koffie wanneer iedereen gearriveerd is. Geniet, klets gezellig bij of speel een spelletje en duik vooral nog even niet de keuken in.

Vlak voordat je wil gaan eten haal je de risottoballetjes uit de koelkast. Verhit een flinke scheut olie in de wokpan en bak de risottoballetjes goudbruin.  Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Leg de balletjes op een mooi bordje met prikkertjes erbij of gebruik amuselepels. Serveer aan tafel of in een borrel setting.

Een kwartier voordat je het voorgerecht wil serveren ga je weer de keuken in. Zet eerst de witte chocolademousse in de vormpjes weer in de vriezer. Dep de plakken watermeloen goed droog met keukenpapier en verdeel over de borden. Verdeel hier een toef wasabi rucola overheen en verkruimel de geitenkaas er over. Vlak voor het serveren haal je de soep uit de koelkast zodat deze alvast een beetje op kamertemperatuur kan komen.

Na het eten van het voorgerecht verwarm je de soep rustig op laag vuur. Hak de peterselie voor erdoor. Verwarm ook alvast de oven voor op 180 graden voor het hoofdgerecht. Ondertussen snijd je wat brood voor bij de soep. Twee of drie plakjes per persoon is hierbij meer dan voldoende, anders zit straks iedereen al vol voordat je aan het hoofdgerecht gaat beginnen. Zodra de soep zachtjes begint te koken is deze goed warm en draai je het vuur uit. Voordat je de soep serveert haal je alvast de groenteroostaart uit de koelkast.

Nadat iedereen van de soep genoten heeft ga jij de keuken in en zet je de groenteroostaart in de oven. Terwijl deze in circa 20 minuten mooi goudbruin bakt, doe jij alvast wat voorbereidingen voor het dessert. Leg de brownierondjes op de borden. Haal de witte chocolademousse uit de vriezer en duw de halve bollen uit de vorm en leg op de brownies. Zo kan de mousse alvast op temperatuur komen. Zet de frambozencoulis alvast uit de koelkast maar verdeel deze nog niet over de bordjes. Haal het hoofdgerecht uit de oven wanneer het klaar is en serveer direct. Snijd pas aan tafel in punten want de taart is juist in z’n geheel op z’n mooist.

Na het hoofdgerecht maak je het dessert verder af. Maak koffie en thee voor iedereen en verdeel de frambozencoulis over de borden. Serveer beide samen.

Smakelijk eten en fijne kerst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>