«

»

dec 12

Kerstmenu 11: Parade van de klassiekers

Na het vegetarisch menu van gisteren gaan we vandaag voor een klassieke kerst, iets waar ik zelf altijd fan van ben. Het is tenslotte een klassieker omdat het een succes gerecht is toch?! Tijd voor menu 2 van dit jaar:
Voor bij de koffie:   Speculaas appel cheesecake
Amuse:                      Varkensmedaillons met cranberry compote
Voorgerecht:            Steak tartare
Soep:                         Komkommer avocado gazpacho
Hoofdgerecht:         Hazenpeper met aardappeltaart en rode kool
Nagerecht:               Stoofpeer met kaneelmousse en hazelnoot praline

Eventueel kun je het menu nog uitbreiden met een kaasplankje met vijgenbrood, roggebrood en appelstroop tussen het hoofdgerecht en het nagerecht of vervang het nagerecht voor een kaasplankje. Serveer een glaasje rode port bij de kaas.

De planning
Week van 11 december
Maak alvast je boodschappenlijstjes en haal alle houdbare producten in huis. Denk hierbij ook aan eventuele wijnen of andere dranken. Begin feestelijk met een glaasje bubbels bij de amuse. Het voorgerecht en de soep gaan het beste samen met witte wijn en bij het hoofdgerecht past een stevige rode wijn het best. Laat je ook adviseren door de slijter en neem daarbij je menu mee voor het beste advies. Bij het nagerecht serveer je koffie en thee, of ga voor een glaasje port.

Plaats een bestelling bij de slager voor het vlees en eventueel bestel je de benodigde groente en fruit bij de groenteboer. Twijfel je over sommige gerechten? Maak ze dan alvast om ze uit te proberen. Vooral het pocheren van de eieren voor de steak tartare is iets wat je graag een keer geoefend wil hebben.

Weekend van 16/17 december
Wil je bij de soep brood met pesto of kruidenboter serveren? Maak dan alvast de pesto en/of kruidenboter, die blijft zeker meer dan een week lekker, dus dit scheelt weer tijd op de drukke dagen rond kerst. Ook maak je dit weekend alvast de cranberry compote.

Eventueel kun je ook de rode kool al helemaal maken. Vries deze dan in, dat kan prima.

Drie dagen voor je diner
Vandaag haal je alle verse boodschappen in huis.

Stoof alvast de stoofperen en maak de hazelnootpraline en kaneelmousse voor het dessert. Bewaar alles in de koelkast (de praline in een spuitzak en de kaneelmousse in de bolvorm) tot gebruik waarbij je de peren nog in het kookvocht bewaard.

Twee dagen voor je diner
Als je de rode kool vorige week niet al had gemaakt dan doe je dit vandaag alvast. Als je hem wel al had gemaakt, vergeet dan niet om ‘m tijdig uit de vriezer te halen. Ook de hazenpeper maak je helemaal klaar. Beide bewaar je in de koelkast tot gebruik.

Ook bak je vandaag de speculaas appel cheesecake.

Een dag voor je diner
Vandaag maak je de aardappeltaart. Bak deze circa 20 minuten in de oven. Laat afkoelen en zet weg in de koelkast tot morgen.

De ochtend van je diner
In de ochtend maak je de komkommer avocado gazpacho. Zet weg in de koelkast tot gebruik.

Ook snijd je alles voor de steak tartare. Zet weg in de koelkast tot gebruik.

Wanneer je bij het diner zelfgemaakte kruidenboter bij de soep wil serveren dan zet je die alvast uit de koelkast (of vriezer) zodat ie straks lekker smeuïg en goed smeerbaar is. Ook de hazelnootpraline leg je alvast uit de koelkast.

Dek eventueel alvast de tafel voordat iedereen arriveert als je weet dat je die niet meer wil gebruiken tot aan het diner en zorg dat er voldoende drinken koel staat.

Het diner
Serveer het gebak bij de koffie wanneer iedereen gearriveerd is. Geniet, klets gezellig bij of speel een spelletje en duik vooral nog even niet de keuken in.

Vlak voordat je wil gaan eten haal je de varkensmedaillons en de cranberry compote uit de koelkast. Verhit een beetje roomboter of olijfolie in de grilpan en bak de varkensmedaillons in circa 3 minuten per kant gaar.  Terwijl jij in de keuken staat, laat je iemand anders alvast iedereen van wat te drinken voorzien en de waterkan op tafel vullen. Leg de stukjes vlees op amuselepels en schep er een lepel cranberry compote op. Serveer aan tafel of in een borrel setting.

Een kwartier voordat je het voorgerecht wil serveren ga je weer de keuken in. Leg steeds een serveerring op een bord en duw de steak tartare hierin. Pocheer tenslotte de eieren en serveer ieder bordje met een gepocheerd ei.

Na het eten van het voorgerecht haal je de glaasjes gazpacho uit de koelkast. Verwarm ook alvast de oven voor op 220 graden voor het hoofdgerecht. Garneer de gazpacho met de plakjes gerookte zalm. Snijd eventueel wat brood voor bij de soep. Twee of drie plakjes per persoon is hierbij meer dan voldoende, anders zit straks iedereen al vol voordat je aan het hoofdgerecht gaat beginnen. Voordat je de soep serveert haal je alvast de hazenpeper, rode kool en aardappeltaart uit de koelkast. Zet de kaneelmousse in de vormpjes in de vriezer.

Nadat iedereen van de gazpacho genoten heeft ga jij de keuken in om het hoofdgerecht af te maken. Zet de aardappeltaart in de voorverwarmde oven en bak in circa 20 minuten goudbruin en gaar. De hazenpeper en rode kool hoef je alleen op te warmen. Doe dit op laag vuur en blijf erbij om te voorkomen dat het te hard gaat. In een kleine 10 minuten moet het wel goed warm worden. Schep de hazenpeper en rode kool in mooie schalen en zet samen met de aardappeltaart op tafel.

Na het hoofdgerecht maak je het dessert verder af. Leg de stoofperen op de bordjes. Haal de kaneelmousse uit de vriezer en duw de bollen uit de vormpjes en leg op de bordjes. Spuit er toefjes hazelnootpraline bij. Maak koffie en thee voor iedereen en serveer bij het dessert. Maar een glaasje port zou bij dit dessert ook echt een aanrader zijn.

Smakelijk eten en fijne kerst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>